JOHN F KLAVER BAND - CATCH THE MORNING SUN

Nederland kent een pak schitterende bluesgitaristen. Denk maar aan Dusty Ciggaar, Ruben Hoeke, Kees Dusink, Peter Struijk, om het maar bij die te houden maar één van onze absoluut favoriete gitaristen is toch wel John F Klaver.

Met zijn vernieuwde, gelijknamige band is de man op dit mini-album “Catch The Morning Sun” een nieuwe weg ingeslagen. En dat is iets wat kenmerkend is aan John F Klaver. Hij blijft niet op de lauweren rusten maar deinst er niet voor terug om nieuwe, muzikale, wegen te bewandelen, grenzen af te tasten of gewoon doen wat op dat moment goed aanvoelt. Hij heeft nochtans al zijn strepen verdiend in het verleden. Denk maar aan het uitstekende album “ Coming Back For More” dat in 2011 verkozen werd tot Best Dutch Blues CD of aan zijn , ook al aan te raden, gevarieerde plaat “The Edge” uit 2014. Maar, zoals eerder aangehaald, haalt deze artiest opnieuw verrassend uit met een sound die we nog niet eerder van hem hoorden. De samenwerking met producers en engineers Sven Figee en Roland Dirkse is daar uiteraard niet vreemd aan maar evenzeer dragen de nieuwe bezetting , met zangeres en zonder Hammond, daar toe bij.

Uiteraard blijft de basis een gitaaralbum en is Blues nog steeds de belangrijkste invloed, maar evenzeer kan je pop, rock en americana invloeden ontwaren. Vijf van de zeven nummers zijn van de hand van John F Klaver. de twee andere nummers zijn het fantastische “Gonna Move” van de briljante Paul Pena, ooit ook met succes gecoverd door Susan Tedeschi, en, toeval bestaat niet, het ook al bijzonder knappe “Shelter” van de Tedeschi Trucks Band. Beide nummers krijgen, hoe kan het ook anders, ronduit schitterende, respectvolle versies toebedeeld op deze EP. Maar bij “Gonna Move” denken we toch even met weemoed aan de originele, beklijvende vocale prestatie van de betreurde Pena. Soit, Nicole Verouden zet toch een zéér lovenswaardige versie neer, trouwens ze is heel de release prima zoals de poppy getinte aftrapper “There Will Be A Day” moge aantonen.

Op het heerlijke titelnummer neemt John zelf met verve de vocals voor de rekening. Zijn schitterende snarensolo, en wat een aanstekelijke riff verder, maakt het mede tot één van onze favoriete nummers op de plaat. “Funny Way Of Showing It” dienen we eerder te bestempelen als interessant dan als boeiend. Het nummer begint wat funky, krijgt een gospel kruiding, compleet met handgeklap en knipoogt naar een psychedelic sound. Geef ons dan maar de fantastische ballade “Learned A Lot” met hoogstaande vocals en beklijvend gitaarwerk of ook nog het stevige “Rollin’ Away” waarbij stil zitten onmogelijk is. John F. Klaver geeft alweer een visitekaartje af dat kan tellen. Een boeiend artiest met lef en talent die blijft verrassen.

Deze EP is beschikbaar vanaf 27 oktober.

Luc Meert

Artiest info
Website  
 

video