AL BASILE – QUIET MONEY

 

 “ 13 New blues songs build on the impact of a range of classic blues and R&B styles,
with masterful lyrics on contemporary blues themes... “

Van Al Basile, afkomstig uit Haverhill, MA (maar nu actief in Rumford, RI), kan je zeggen dat hij géén kat is, maar dat hij zeker ook al drie levens geleefd heeft: 1) een éérste leven als dichter, toneel- en fictieschrijver - 2) van 1980 tot 2005, een leven als docent en coach in een onafhankelijke school in de staat Rhodes Island & 3) tot op heden, een leven in de blues en jazz scene als singer-songwriter / arrangeur en kornettist.

2012 is voor Basile een belangrijk jaar, een keerpunt. 1) Basile publiceert “A Little House”, een retrospectief over zijn carrière als dichter. 2) Hij brengt zijn negende solo album ‘At Home Next Door’ uit. Het album is een overzicht van veertien jaar songwriter zijn, inclusief de optredens. Het is ook de bevestiging van zijn unieke vriendschap met Duke Robillard, die nu nog steeds zijn vriend en producer is.  

Basile begon aanvankelijk als schrijver, nadat hij als éérste een diploma ‘Creative Writing’ behaalde aan de Brown University in Rhodes Island. Nadat Basile in 1969 Duke Robillard ontmoet, verandert hij zijn artistieke koers. In 1973 begint hij als trompettist bij Roomful Of Blues, de éérste jump blues en swing band van Rhodes Island, waarvan Robillard de leider was. In 1975 verlaat Basile de band om te doceren, om te kunnen zingen èn om tijd te maken voor songwriting. Eind jaren tachtig vervoegt hij opnieuw de band. In 1998 is hij nog altijd docent en richt Basile zijn eigen Sweetspot Records label op.

Al Basile heeft al een resem albums opgenomen, waarin hij regelmatig bekende muzikanten opvoert als The Blind Boys Of Alabama, mondharmonicaspelers Jerry Portnoy en Sugar Ray Norcia, keyboardspeler Bruce Katz, sax fenomeen Sax Gordon, gitarist “Monster” Mike Welch en nog anderen. In 2010 en 2012 wordt Basile genomineerd met een ‘Blues Music Award’ als ‘Best Trompettist’.

‘Quiet Money’ (de opvolger van ‘Mid-Century Modern’ [2016]) is het veertiende solo studio album dat Al Basile opnam. Al deed de opnames uiteraard o.l.v. vriend, gitarist en producer Duke Robillard. De (alweer) dertien nieuwe nummers worden ook hier door de “meester verteller” in de booklet cryptisch toegelicht. Over het inhoudelijke van de songs, heeft Basile altijd een eigen visie. Dat hij een schrijver en goede verteller is, helpt hem hier ongetwijfeld bij. Basile gebruikt zijn liedjes om de luisteraars, met eenvoudige, sterke en suggestieve woorden, te doen luisteren naar zijn verhalen; die een universele boodschap bevatten. Zijn tussenkomsten als kornettist zijn rijk, kort en erg genuanceerd.

Met Duke Robillard en nog enkele vroegere Roomful maten als Rich Lataille (sax) en Doug James (sax) trok Al naar de studio, om er samen met de ritme sectie van de huidige Duke Robillard Band (Mark Teixeira: drums & Brad Hallen: bas) en pianist Bruce Bears ‘Quiet Money’ op te nemen.

Het album bevat de vertrouwde, beknopte en typische Al Basile-karakterestieken. Er is in de opener "Blues Got Blues" zijn commentaar op de hedendaagse muziek business, de woordspelingen in ”Simple Ain’t Easy”, de introverte wijsheid in ”Wrong To be Wright” en het schokeffect van de titel track. Een bijzonder nummer is de soul ballade ”Line By Line”, waarin Al knap en subtiel gebackt wordt door Robillard en de blazerssectie. Ontdek het dubbelzinnige in ”Put Some Salt On It” en/of leer over het (einde van het) leven in ”Not Today” en ”Who’s Gonna Close My Eyes?”. Al’s cornet solo op het swingende ”The Time Is Now” is heel knap en luister eens naar ”You Got Two” waarin de blazers knap de backup vocals vervangen. ”Do You Even Know?” en ”I Woulda Been Wrong” zijn songs over de waarheid die verdraaid wordt, over de leugenaar en de gedupeerde. In ”True to Form” tenslotteis het luisteren naar Doug James’ tenor sax solo méér dan de moeite waard.

Met ‘Quiet Money’ scoren Al Basile, Duke Robillard en zijn muzikale maten opnieuw weer erg hoog. Zijn woordzinnige, lyrische en stekelige blues houdt je wakker en leert je alles te relativeren. Al Basie’s ‘Quiet Money’ kan in tijden, waarin we moeten leven met de onrust rondom ons, het absolute verschil wel eens maken. Zet in op Basile en je zal snel horen waarom!

Eric Schuurmans

 

Album track list:
01.”Blues Got Blues” – 02.”Simple Ain’t Easy” – 03.”Do You Even Know?” – 04.”Wrong To be Wright” – 05.”Quiet Money” – 06.”Put Some Salt On It” – 07.”Line By Line” – 08.”The Time Is Now” – 09.”I Woulda Been Wrong” – 10.”Not Today” – 11.”True to Form” – 12.”You Got Two” – 13.”Who’s Gonna Close My Eyes?” – Music/Lyrics by Al Basile ℗ 2017 – Produced by: Duke Robillard

Album Line-up:
Al Basile: vocals, cornet & horn arrangements
Duke Robillard: guitars & producer
Mark Teixeira: drums
Brad Hallen: basses
Bruce Bears: piano
Jeff “Doc” Chanonhouse: trumpet
Rich Lataille: tenor sax
Doug James: baritone & tenor sax, tenor solo (11)

Discography Al Basile:
Quiet Money [2017] | Mid-Century Modern [2016] | B’s Expression [2015] | Woke Up In Memphis [2014] | Swing ‘n Strings [2013] | At Home Next Door! (2CD): At Home With The Blues / Next Door To The Blues [2012] | The Goods [2011] | Soul Blue 7 [2009] | The Tinge [2008] | Groovin’ In The Mood Room, with Duke Robillard [2006] | Down On Providence Plantation, with The Duke Robillard Band [2005] | Blue Ink [2004] | Red Breath [2003] | Shaking The Soul Tree [2001]

 

Artiest info
Website  
 

Label: Sweetspot Records

video