BIG & RICH – DID IT FOR THE PARTY

Als je op ‘Wikipedia’ de definitie van het muziekgenre ‘countryrock’ leest, dan zult u ook wel kunnen vaststellen dat het Amerikaanse country-duo ‘Big & Rich’ de verpersoonlijking en de hedendaagse ambassadeurs van het genre mogen worden genoemd. Countryrock is namelijk een combinatie van countrymuziek met elementen uit de rock- en popmuziek. Het genre werd bekend dankzij artiesten als Bob Dylan, Gram Parsons en ‘The Eagles’ en werd later ook één van de hoekstenen voor de muziek die bands als ‘Creedence Clearwater Revival’, ‘Grateful Dead’ en ‘The Band’ speelden.

‘Big & Rich’ zijn de countryrockers van deze generatie, hoewel ze ook niet meer van de allerjongsten mogen genoemd worden. Big Kenny (Alphin zoals hij echt heet) en John Rich musiceren als duo samen sinds 2004 toen hun debuutplaat “Horse Of A Different Color” werd uitgebracht. Vooraleer ze gingen samenwerken had Big Kenny al een solocarrière als countryzanger en John Rich was lange tijd actief als bassist bij de countrygroep ‘Lonestar’.

Beiden zijn zangers en songschrijvers uit Nashville, Tennessee en tekenden voor de composities die ze tot op heden samen op plaat hebben gezet. Vijf duo-albums zijn er sinds 2004 al op de platenmarkt verschenen en ondertussen bleven ze allebei ook nog verder solowerk opnemen. ‘Big & Rich’ brengen omstreeks deze tijd hun zesde studioplaat uit onder de titel “Did It For The Party”.

In totaal dertien nieuwe liedjes sieren deze cd die ze ook weer samen hebben geproduceerd en waarvoor ze afwisselend de rol van songschrijver hebben waargenomen. Opener van deze plaat is het nummer “California” dat als eerste single wordt gelanceerd en dat u ook op de video kunt beluisteren. Misschien kent u dit nummer ook in de eerder door Tim McGraw opgenomen versie voor zijn album “Damn Country Music” uit 2015.

Daarna volgt de albumtiteltrack en een serie lekker swingende countryrocksongs met als favoriete nummers “Turns Me On”, het op iets van John Mellencamp lijkende “Wake Up Wanting You” en “No Sleep”, naast het catchy “The Long Way Home”. Verder krijgen we het samen met de country, bluegrass en gospel brengende familiegroep ‘The Isaacs’ opgenomen nummer “My Son” dat John Rich voor zijn twee zonen Cash en Colt heeft geschreven. Ook Big Kenny schreef met “Lie Cheat Or Steal” een heel persoonlijke countryballad waarmee deze plaat op fijne wijze wordt afgesloten.

Big Kenny en John Rich hebben bijna drie jaar aan deze nummers voor “Did It For The Party” gewerkt. Dat lange wachten heeft uiteindelijk zeker de moeite geloond, want na “California” zullen zeker nog een aantal nummers uit deze plaat tot hits worden omgevormd in de Amerikaanse countryhitlijsten.

(valsam)

 


Artiest info
Website  
 

Label: Big & Rich Records / Thirty Tigers
distr.: V2

video