JIM PATTON & SHERRY BROKUS - THE HARD PART OF FLYING

Vierde CD van dit koppel, dat nu toch al een jaar of twintig in Austin gevestigd is en in die tijd een vaste waarde geworden is in de akoestische scene aldaar. Dat hun plantenproductie aan de beperkte kant blijft, heeft alleen maar kwaliteitsoorzaken, zo denk ik. Ik heb alle drie hun vorige platen in de kast zitten en heb ze, naar aanleiding van het verschijnen van deze vierde, nog eens uitgehaald en herbeluisterd: ze stààn er nog altijd, zo blijkt. Tot daar de voorbereiding op deze CD, die zich eigenlijk erg makkelijk laat beluisteren: opnieuw zat Ron Flynt aan de knoppen, opnieuw was Jim de hoofdleverancier van de songs, zij het dat deze keer Jaff Talmadge meeschreef aan de helft ervan.

Voor het inspelen in de studio, werd een beroep gedaan op de fine fleur van Austin: naast Ron Flynt zelf, die zowat alles bespeelt, waar je akoestisch muziek uit krijgt, van accordeon tot gitaar en bas, zijn er grote namen als Warren Hood op fiddle, Rich Brotherton op gitaren, net als onze grote vriend Marvin Dykhuys -we hoorden helaas al te lang niks meer van hem- en Scrappy Jud Newcomb. Ook Mary Cutrufello, rond wie het tegenwoordig ook veel te stil is naar onze zin levert haar bijdrage op twee nummers en tenslotte is er de cello van Julie Carter op “Doin’ Time”.

Met een gezelschap van dergelijke allure én met een elftal goeie songs, kun je natuurlijk een heel eind weg afleggen en dat is exact wat het duo op deze plaat doet: er wordt heen- en weer gereisd tussen huidige hometoon Austin en Maryland, waar ze voordien woonden. Dat doen ze middels een-tweetjes tussen de gitaar van Patton en de stem van Brokus, die deze keer verreweg de meeste vocalen voor haar rekening neemt.

Opener “My Hometown’s Not My Hometown Anymore” zet op dat punt alvast op redelijk duidelijke wijze de toon, terwijl “Learning to Fall” de problematiek van een drankverslaafde vertaalt in fraaie metaforen. Dat soort songs zijn het handelsmerk van songschrijver Patton: hij heeft het over de gewone man en zijn belevenissen, zijn zorgen, zijn liefdes en scheidingen, zijn goeie en slechte kanten…kortom de mensen die bij u en bij mij om de hoek wonen, of misschien zelfs helemaal in onze living.

Patton weet knap te verwoorden, zoals in “When I was a King”, dat hij zelf zingt en waar Brokus knappe vocalen toevoegt. Bij “Ghosts in This Room Tonight” worden de rollen omgekeerd en bezingt Sherry de herinneringen, die achtergelaten of uit het oog verloren vrienden op onverwachte momenten kunnen oproepen en waar “Drunk in Baltimore” over gaat, daar hoef ik allicht niet veel uitleg over te geven.

Dat zijn slechts een paar voorbeelden, die ik wil gebruiken om te proberen deze erg mooie nieuwe plaat te duiden, maar verder moet u vooral zelf gaan luisteren om te beslissen of u dit mooi vindt. Maar ik hoop voor de toestand van uw oren, dat uw oordeel positief uitvalt….

(Dani Heyvaert)

 


Artiest info
Website  
 

CD Baby

video