BLUE ROSE CODE – THE WATER OF LEITH

‘Blue Rose Code’ is het pseudoniem dat de in Edinburgh, Schotland geboren singer-songwriter Ross Wilson heeft uitgekozen om zijn muziek wereldkundig te maken. Momenteel woont deze muzikant echter in het Amerikaanse stadje Edina nabij Minneapolis, Minnesota. Van daaruit schrijft hij zijn Keltische folkballads en door Motown beïnvloede Caledonische soulmuziek, nummers die hij nadien ook op plaat zet. Dat deed hij o.a. op de albums “North Ten”, “The Ballads Of Peckham Rye” en “And Lo! The Bird Is On The Wing”.

De muzikale invloeden voor zijn composities zijn afkomstig van artiesten als Van Morrison, John Martyn, Miles Davis, Jackson Browne, Tom Waits en ‘Counting Crows’. Op zijn nieuwste album “The Water Of Leith” wordt Ross Wilson bijgestaan door gastvocalisten zoals de Schotse ‘Gaelic’-folkzangeressen Julie Fowlis en Kathleen McInnes.

Verder is er ook de Amerikaanse country- en popzangeres Beth Nielsen Chapman die meezingt op de openingstrack van dit album: “Over The Fields (For John)”. Deze op bijgaande video live gebrachte pianoballad wordt opgedragen aan zijn vriend John Kenneth Wetton, de Engelse bassist en singer-songwriter die op 31 januari 2017 op 67-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker is overleden.

In de andere liedjes op deze plaat verwijst ‘Blue Rose Code’ ook naar andere onderwerpen als liefde, verlies, reizen en heimwee naar zijn thuisland. Ook zijn nog maar onlangs overwonnen gevecht tegen alcohol en drugsverslaving wordt niet gemeden in enkele songteksten. Hij brengt deze songs in uiteenlopende muziekstijlen die elementen uit de gospel-, folk-, jazz- en soulmuziek herbergen.

Het is dan ook haast ondoenbaar om uit de twaalf nummers een selectie te maken van de beste songs, vooral door de diversiteit van deze liedjes, die variëren van lekker rockend (“Ebb & Flow” en “On The Hill Remains A Heart”) over melodieuze traditionele folk (het instrumentale “Passing Places”) en Keltische ‘gaelic’ (“Sandaig”) tot hartverscheurende ballads als “Nashville Blue”, “Polaris” en “Child”, heel onderbroken door het met trompetgeschal aangeklede instrumentale nummer “To The Water”. Spitsvondig is ook de beat aan het einde van het nummer “To The Shore” omdat dit de geregistreerde hartslag van een in de baarmoeder rondzwemmende foetus is.

Het album “The Water Of Leith” laat zich het best beluisteren in een rustige, gezellige en intieme sfeer. De verhalende troubadour die Ross Wilson toch wel is, zal u daarbij een paar keer recht in het hart weten te raken. Dat is nu net iets waar maar heel weinig artiesten in zullen slagen en dit maakt hem dan ook tot een vrij unieke performer waar de hedendaagse muziekwereld zo’n grote nood aan heeft.

(valsam)

CD-RELEASE: 27 OKTOBER 2017

 


Artiest info
Website  
 

Label: Navigator Records

video