A.J. CROCE - JUST LIKE MEDECINE

 

De tijd dat we A.J. Croce keerden kennen al “de zoon van Jim” ligt al even achter ons: in de loop der jaren leverde hij al acht platen af, die hem openbaarden als een geweldige muzikant en songschrijver, voor wie de familienaam bij momenten eerder een nadeel dan een voordeel was, maar die gestaag bleef evolueren en die vandaag met zijn nieuwe CD, de negende dus, noch min noch meer een meesterlijke prove van zijn kunnen uitbrengt.De CD werd in goede banen geleid door niemand minder dan Dan Penn en dan weet je vooraf: dit wordt groot soulwerk en jawel hoor; na nauwelijks één luisterbeurt besef je, dat je hier goud in handen hebt.

Dat A.J. een stel supermuzikanten rond zich verzamelde, helpt natuurlijk ook: Steve Cropper is er op “The Heart That Makes Me Whole”, dat A.J. samen met wijlen Leon Russell schreef, Vince Gill schreef en speelde mee aan “Name of The Game”, een onuitgebrachte song van papa Jim, de enige echte Muscle Shoals Horns strooien hun kenmerkende geluiden kwistig rond, de McCrary Sisters leveren koortjes aan, waar je spontaan kippenvel van krijgt, Colin Linden’s gitaar is te horen op alle tien de tracks van de plaat en de legendarische tandem David Hood/Bryan Owings voorziet zowat alles van ritmepatronen, waartegen A.J. zijn pianospel kan etaleren.

Eigenlijk begon alles met een telefoontje van A.J. naar Dan Penn: hij vroeg hem of die het zou zien zitten om samen een song te schrijven. Penn, van wie de generositeit even indrukwekkend is als de muzikaliteit, stemde toe, de heren zagen elkaar in Penn’s studio en hebben al snel “The Other Side of Love” klaar en toen Croce aan Penn vroeg of ze dan niet ineens zouden opnemen, zei die “ja”. A.J. Had een ander nummer klaar, dat Dan wel beviel: “Just Like Medecine” en ook die namen ze op en, nu ze toch bezig waren, beslisten ze in één moeite nog acht nieuwe nummers te maken, zodat er genoeg materiaal was voor een LP.

Tussen droom en daad staan, zoals bekend, wetten in de weg en vooral praktische bezwaren: A.J. was vaak op tournee, Dan was vaak niet in Nashville…en het bleef bij die éné, samen geschreven song. A.J. zat echter niet stil en schreef zelf één en ander bijeen, bewerkte een onuitgegeven nummer van z’n vader en kwam later opnieuw bij Dan aanzetten, met de acht ontbrekende nummers, die samen met de twee eerdere opnames, deze plaat zouden gaan worden. Voor A.J. moest alles in mono opgenomen worden, wat voor Dan een terugkeer naar de goeie oude tijd betekende en het resultaat is nergens minder dan indrukwekkend: geweldige arrangementen, fantastisch pianospel van Croce en aankleding door de beste muzikale krachten, die je maar kunt bedenken.

Dat levert een dot van een plaat op, waarop A.J. zich helemaal smijt en zijn hele hart uitzingt en -speelt en verschillende stijlen samenbrengt: van New Orleans tot Memphis en Nashville, alles zit in dit plaatje, dat ook de kunst der beknoptheid in zich blijkt te dragen: nauwelijks 32 minuten voor tien songs, het mag kort lijken, maar het heeft wel het voordeel dat elk beetje ballast overboord gekieperd werd en dat je dus een pure, meesterlijk geslepen diamant kan beluisteren.
Heerlijke plaat !

(Dani Heyvaert)

 


Artiest info
Website  
 

Label: Compass Records

video