SWEET BOURBON - NIGHT TURNED INTO DAY

Oh wat zijn we blij met deze “Night Turned Into Day” van Sweet Bourbon ! Bij hun voorgaande “Live At Trianon” tekenden we nog enig licht voorbehoud aan door het feit dat die enkel uit covers bestond. Wel, deze uit elf, zelf gepende, nummers bestaande release neemt onze laatste twijfels weg en bevestigt moeiteloos al het goede dat we op de vorige uitgave al konden ontwaren. Door de drukke werkzaamheden van de vorige achtergrondzangeressen vormen nu Sonja Walters, Suzan Wattimena en Laura van der Vange de gesmaakte Bourbonnettes. De andere bezetting van de band blijft met frontman en gitarist Chris Janssen, drummer Martijn Cuijpers Willem van der Schoof (toetsen), Roeland van Laer (bas) en René van Onna (zang), de prima, ongewijzigde basis.

Zelf stellen ze dat hun muziek gerust gekwalificeerd mag worden als “A New Blues Sound”. Zo ver willen wij niet gaan maar die, uitstekende, eigen nummers, waarvan de meeste credits op naam van Chris Janssen moge geschreven worden, variëren eerder van beklijvende ballads naar rockende- en ,vooral, soulvolle Blues. Trouwens, evenzeer kan je songs horen die funky en jazzy gekruid zijn. En het geheel? dat smaakt naar meer!

Er wordt afgetrapt met het prima “2nd Wallstreet” een aangenaam rockend nummer waar gitaren en orgel, op de stuwende drums, zorgen voor een ongemeen boeiend muzikaal debat. Ook op het eerder als klassieke blues shuffle te catalogeren “Texas Woman” krijgen toetsen en snaren de zéér gewaardeerde hoofdrol toebedeeld. De aanstekelijke bass intro op “Cool Down” is de start van een funky song met een indrukwekkende pianosolo er boven op. Het bijzonder hoogstaande niveau blijft aangehouden met de slower “Blue Wonder”, een pakkend nummer gebaseerd op een waargebeurd verhaal. De tekst kan je trouwens probleemloos mee volgen in het bijhorende booklet van deze zéér verzorgde uitgave.

En wat is “I Don’t Care” toch een fantastische, meestampbare song met briljante slidegitaar. De strakke ritmesectie vormt de stevige basis waarop Janssen en van der Schoof alles nog eens uit hun kast halen. Live moet deze stamper vonken geven! Van een totaal ander allooi is dan weer het jazzy getinte, swingende “This Year’s Destination”. Het is tegelijk het nummer dat ons het minst weet aan te spreken en voor ons eerder het moment om nog een biertje aan te spreken want vlak hierna volgt het indrukwekkende “Got To Say Goodbye To You” , zo eentje voor een vierkante tegel plakker. Bijzonder fraaie snarensolo herbergt deze song die op het einde wel vol respect lijkt te knipogen naar Joe Cockers versie van “With A Little Help From My Friends”. Het duurt haast acht minuten maar verveelt geen seconde, trouwens de hele plaat klokt pas af na een klein uur!

René van Onna weet vocaal ook te overtuigen, zeker op zijn eigen , eerder verhalende, “Swan”. Het nummer lijkt gestaag te groeien naar een hoogtepunt met mijmerende Boubonnettes maar gaat dan langzaam uitfaden met indrukwekkend orgel. We hebben het raden naar het waarom van het afsluitende “Enfants Terribles”, een jazzy instrumentaal nummer in fusion stijl, dat moeten we bij gelegenheid eens vragen maar voor de rest hoor je ons niet klagen. Wel integendeel! Sweet Bourbon heeft met “Night Turned Into Day” een meer dan prima album afgeleverd dat wij zéér graag onder uw aandacht willen schuiven!

Luc Meert

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: SWEET BOURBON
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.


Artiest info
Website  
 

Label: Bourbon Records