DOUGLAS FIRS – HINGES OF LUCK

Gertjan Van Hellemont kennen muziekliefhebbers al enkele jaren als gitarist bij de Belgische formatie ‘The Bony King Of Nowhere’ oftewel de begeleidingsband van de Gentse singer-songwriter Bram Vanparys die sinds 2015 als ‘Bony King’ door het leven gaat. Maar sinds een vijftal jaren heeft hij ook zijn eigen groep onder de naam ‘Douglas Firs’. Daarmee brengt hij zijn eigen composities en heeft hij een volwaardige band gecreëerd, samen met zijn oudere broer Sem Van Hellemont op piano, Simon Casier op basgitaar, Senne Guns op synthesizer en Laurens Billiet op drums.

Het debuutalbum “Shimmer & Glow” van ‘Douglas Firs’ dateert al van 2012 en werd drie jaar later opgevolgd door “The Long Answer Is No”. Enkele succesvolle singles uit deze platen waren “Don’t Buy The House”, “Caroline” en “Pretty Legs & Things To Do”. Op 13 oktober zal er een derde studioplaat van ‘Douglas Firs’ op de markt verschijnen onder de titel “Hinges Of Luck’ met naast een korte intromelodie elf volwaardige nieuwe composities van Gertjan Van Hellemont.

De eerste single uit dit nieuwe album is het in een live uitvoering op bijgaande video te bewonderen nummer “Undercover Lovers” dat inmiddels al van wat airplay op de Belgische radiostations heeft mogen genieten. De songs op “Hinges Of Luck” werden gecomponeerd tijdens een zes weken durende trip die Gertjan Van Hellemont maakte naar Montréal, Canada en naar ‘The Big Apple’ van New York.
Hij beweert dat deze liedjes gaan over de huidige generatie jongeren die aan het uitpluizen is waar hun rol en hun toekomst in deze helse maatschappij wel mag liggen. Als bijna 30-jarige behoort Gertjan Van Hellemont eigenlijk zelf ook nog tot deze zoekende generatie. Een bijzonder mooi liedje op deze plaat is de zachte ballad “How Can You Know” die schitterend melodieus en melancholisch wordt gezongen en die deze zoektocht naar de toekomst als onderwerp heeft.

Andere favoriete tracks op “Hinges Of Luck” zijn “45 Days”, de akoestische songs “The Waiting Around”, “The Hinges Of Luck” en “A Long Time Ago”, naast het op platen van ‘Douglas Firs’ obligate eerbetoon aan een jongedame die eerst “Hannah” heet en daarna als “Judy” wordt bezongen. De als een demo opgenomen en zo op het album geplaatste song “Montréal” is eveneens een prachtnummer waar deze plaat waardig mee wordt afgesloten.

Vermeldenswaardig is zeker ook dat deze nieuwe plaat van ‘Douglas Firs’ werd gemixt door de in Louisville, Kentucky woonachtige Kevin Ratterman, een man die eerder al zijn roem vergaarde als soundmixer van o.a. Ray Lamontagne en ‘My Morning Jacket’. “Hinges Of Luck” is de uiteindelijke bevestiging van iets dat we eigenlijk al een hele tijd wisten: ‘Douglas Firs’ is here to stay!

(valsam)

CD-RELEASE: 13 OKTOBER 2017

Artiest info
Website  
 

Label: Excelsior Recordings / V2 Records
distr.: V2 Benelux

video