ILL RIVER - A TALE TO TELL

Als ik “Ill River” lees, dan denk ik als vanzelf aan de Franse rivier van die naam, die door Colmar, Mulhouse en Straatsburg stroomt en wat blijkt? Het blijkt dat de uit Kentucky afkomstige Cary T. Brown al ruim twintig jaar geleden neergestreken is in de Franse Elzas en de naam van de rivier uitkoos als groepsnaam nu hij, na nogal wat optredens en opnames in duoformaat -onder meer die met Aurélien Boileau blijft zeer beluisterbaar- beslist heeft om met een full band de hort op te gaan.

De plaat is al enige tijd uit, maar, zoals dat gaat, blijken de grenzen tussen ons landsdeel en de binnen- en buitenlandse zuiderburen nogal effectief te zijn en wordt de plaat nu pas onze richting uit gestuurd. Ze bevat tien composities van de hand van Brown zelf en gitarist Stéphane Bonacci, een muzikale duizendpoot met wie Brown een voorliefde voor potige southern rock deelt. Begeleid door een aantal Elzasser muzikanten, die vroeger als The Airscraft Dusters de regionale scene bespeelden, werken Brown en Bonacci door ruim 42 minuten erg fraaie, melodieuze rock die aanleunt bij wat we veel beter kennen: Elliott Murphy, Tom Petty, zelfs Springsteen…dat soort rock dus, waar flinke geuten “roots” doorheen gehusseld zijn en wat vandaag in de markt gezet wordt door Wilco.

Het feit dat Brown z’n wieg in de States had staan maakt dat meteen één van de bezwaren verdwijnt, die je bijna altijd tegen Franse rockbands kunt inroepen: dat afschuwelijke accent van de Fransen. Dat is er hier dus niet en daarenboven is Brown een erg goeie zanger, die mij evenveel aan Murphy doet denken als aan Chris Farlowe. Die hebben allebei een heuse rockstem en Brown is een kruising van beide, zodat het ook op dat punt absoluut snor zit. Goeie stem, goeie zang…zover zijn we. Topmuzikanten ook, al is de informatie, die ik meekreeg eerder beperkt en kan ik niet alle namen achterhalen: ik hoor wat ik hoor en dat klinkt verdraaid knap.

Eerder klassieke rock, met op tijd en stond een goeie gitaarsolo, een orgelpartij waar je allerminst van wegloopt en die mee bijdraagt aan de live-sfeer die deze CD uitstraalt…. Veel meer ingrediënten heeft ondergetekende niet nodig om dit een heel leuke plaat te vinden, mede omdat de songs heel goed in elkaar zitten: van opener “Smile for the Picture” vind je de clip hierbij, maar ook “Lucky Guy”, dat je aan Bob Seger doet denken, of “Once Upon a Time”, waarin de al genoemde Aurélien Boileau een gastrol vertolkt behoren tot de uitschieters van een in haar geheel erg fijne CD.
In Wallonië kennen ze Ill River al. Ik vind dat we in Vlaanderen niet mogen achterblijven….

(Dani Heyvaert)

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: ILL RIVER
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

video