GEORGE ST. CLAIR – BALLADS OF CAPTIVITY AND FREEDOM

George St. Clair is een Amerikaanse folkzanger en songschrijver uit Austin, Texas die sinds meerdere jaren in het Verenigde Koninkrijk is gaan wonen om er zijn dagelijkse beroep van archeoloog en antropoloog uit te gaan oefenen. In zijn liedjes wordt het leven van vroeger en van vandaag in simpele en voor iedereen begrijpbare bewoordingen bezongen.

De scène waarin al die verhalen zich afspelen kan de luisteraar er moeiteloos zelf bij bedenken, of dat nu ergens in de hoge bergen van West Texas is of in de rustgevende omgeving van de uitgestrekte weidelandschappen of de droge woestijngebieden van zijn thuisland. Op zijn nieuwste plaat “Ballads Of Captivity And Freedom” brengt hij twaalf folk- en countrynummers waarin ook zijn nieuwe leefwereld in Londen aan bod lijkt te komen in een paar songs.

Openingsliedje “Tularosa” (zie akoestische live versie op de video) zet de toon voor wat we daarna nog allemaal krijgen aangeboden op deze knappe cd. George St.Clair heeft bij de studio-opname instrumentale bijstand gekregen van albumproducer en bassist Ben Bernstein, toetsenist Kirby Hammel, gitarist en pedal steel-speler Dan Lebowitz en drummer Mike Stevens, terwijl backing vocals werden verzorgd door Maya Abramson en Mark Estall. Met zijn allen zorgden ze voor een breed georkestreerde plaat die heel vlotjes in de oren klinkt.

Andere songs op “Ballads Of Captivity And Freedom” die ons hebben kunnen bekoren zijn “The Places Where They Prayed”, “Autumn 1889”, het vrolijk uptempo en met ‘handclaps’ gebrachte “Corridors” en countryrockdeuntje “Lie To Them”. Verder is het ook genieten van de op het geboorteland van zijn moeder Mexico geïnspireerde liedjes “Cimarrones”, “New Mexico”, “Pedro Paramo” en albumafsluiter “Talkin Mesquite”.

Zijn Texaanse muzikale voorbeelden Townes Van Zandt en Guy Clark hebben zeker hun invloeden laten gelden in de muziek van deze troubadour George St.Clair en dat blijven tot nader order toch nog zeer leuke referenties. Of hij met deze plaat ook in de voetsporen van deze legendarische artiesten zal kunnen treden moet de toekomst dan maar uitwijzen.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

video