BANTY HOLLER – TRADITION (EP)

De titel van het nieuwe album van Neile H. Coe die hier optreedt onder het pseudoniem ‘Banty Holler’ is “Tradition”. Het doet ons meteen vermoeden dat er met een gevoel van nostalgie wordt teruggeblikt op de betere muziek uit vervlogen tijden. Als vertolker van roots- en Americana-liedjes wordt ons vermoeden bewaarheid in de zeven songs op deze ep van ‘Banty Holler’, een in Den Haag geboren muzikant die vanuit Chicago via een aantal tussenstops uiteindelijk naar Rotterdam verhuisde om er zijn muzikale carrière verder uit te bouwen.

Dat deze singer-songwriter een fan is van folk- en countryvedetten als Hank Williams, Johnny Cash en Townes Van Zandt wordt al snel duidelijk bij het horen van het eerste nummer op deze plaat. Het is een akoestische versie van de song “I’m So Lonesome I Could Cry” van Hank Williams, door hem voor het eerst opgenomen in 1949 als B-kant van de single “My Bucket’s Got A Hole In It”, maar later ontelbare keren gecoverd door andere artiesten.

Ook het tweede nummer “Road Song / Let The Train Blow The Whistle” is een cover van een song die Johnny Cash in 1994 voor het eerst opnam. Track nummer drie is het liedje “T For Texas”, een in 1927 opgenomen song van Jimmy Rodgers die ook bekend werd als ‘Blue Yodel No. 1’. “Rock, Salt & Nails” is een wat recenter in 1961 gecomponeerde folksong van Utah Phillips die later ook door Steve Young werd gecoverd.

Track nummer vijf “Not Fade Away” herkent elke muziekliefhebber zeker als één van de grootste hits uit 1957 van de betreurde rock’n’roll-artiest Buddy Holly. Op de video bij deze recensie kunt u ‘Banty Holler’ live aan het werk zien en horen bij het brengen van het nummer “Swing On By”, de volgens ons enige eigen compositie op dit schijfje. Het laatste liedje op “Tradition” is het nummer “Moonshiner”, een song van Bob Dylan die op diens album “The Bootleg Series, Vol. 1-3: Rare & Unreleased 1961-1991” stond.

“Tradition” is de derde ep van ‘Banty Holler’ na “Half A Dozen” uit 2016 en “Nothing Machine” uit 2017. Deze live opgenomen coverversies van liedjes die ergens in ieders geheugen zijn genesteld, mogen best wel gehoord worden, want ze werden op deze plaat van een knappe, geheel eigen interpretatie voorzien door deze zingende Americana- en folktroubadour uit Nederland.

(valsam)

 

2 februari 2019: Café Het Hoekpandje, Den Haag, NL
3 februari 2019: De Paraplu, Den Haag, NL
1 mei 2019: Taste Of Music, Omroep Zuidplas, Nieuwerkerk aan den Ijssel, NL

 

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

video