SEVEN DAYS IN ALASKA - DANCING WITH GHOSTS

Ik geeft grif toe, dat ik, gelet op mijn leeftijd, totaal niet meer mee ben met wat er dezer dagen in popland aan de gang is en dus heb ik echt vaak moeten luisteren naar de debuutplaat van dit jonge Noorse trio, voor ik er mij enigszins iets kon bij voorstellen.Zanger Martin Blerke, drummer Simen Sandnes en gitarist Christer Gundersen hebben er intussen een EP en een paar singles opzitten en, naar ik lees, werkten ze ruim twee jaar aan deze plaat, die deels in Noorwegen en deels in Nashville opgenomen werd. Wat alvast opvalt, is dat de toetsen en synths redelijk alomtegenwoordig zijn in deze elf nummers, maar dat ik in de hoesnota’s nergens kan terugvinden wie die dan wel mag ingespeeld hebben.

Zoiets verontrust me een beetje, temeer omdat de nummers op zich wel allemaal OK zijn, maar door de productie iets te nadrukkelijk in de richting van de sound van Muse geduwd zijn. Dat maakt dat ik een beetje een onbehaaglijk gevoel aan deze plaat overhoud. Je kunt van mij veel zeggen, maar niet dat ik niet serieus luister, vooraleer ik iets over een plaat schrijf. Wel, ik vermoed dat deze plaat ineengedraaid is met het oog op de Scandinavische hitlijsten en op een Spotify-gebruikend publiek van 14 tot 18 jaar, waar dit wellicht, mits het nodige plugwerk, kan aanslaan. Ik zie dit bij ons echter totaal niet van de grond komen: daarvoor is er te weinig vlees aan het bot. Dit is een producersplaat, waarbij een drietal, naar ik vermoed erg jonge, jongens gewoon als vehikel gebruikt wordt om het productje in de markt te zetten.

De songs klinken van A tot Z te stereotiep om te blijven handen, en wat de instrumenten betreft, klinkt dit zo nadrukkelijk nostalgisch jaren ’80, dat ik inderdaad heimwee dreig te krijgen naar de echte gitaar van The Edge en de drums van, pakweg Phil Collins. Doorgaans kijk ik behoorlijk reikhalzend uit naar wat de Noren voor mij in petto hebben, maar deze plaat…sorry…ik deed echt mijn best om er iets leuks in te horen. Helaas hoorde ik niks dat ik niet reeds duizend keer eerder hoorde. Het zal aan mij liggen, durf ik te denken….

(Dani Heyvaert)

 


 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Mtg Music 7 Days
distr.: PIAS

video