DIANA CHITTESTER – PARADOX (EP)

Als je de wereld kunt overtuigen met een ep-tje waarop amper zes liedjes werden opgenomen, dan zou er wel eens een grote muzikale toekomst in het verschiet kunnen liggen. Dat is volgens ons wat de Amerikaanse folk- en rockzangeres en songschrijfster Diana Chittester uit Cleveland, Ohio weet te bereiken met haar plaat “Paradox”.

Ze brengt de zes songs met begeleiding van ‘fingerpicking’ en ‘strumming’ op haar akoestische gitaar bij vier nummers en met dezelfde speeltechnieken op een ukelele in de liedjes “Freedom” en in de titeltrack “Paradox” die u in een akoestische live uitvoering op de video bij deze recensie kunt beluisteren. Bijgestaan door gitarist en albumproducer Matt Troja, bassist Daniel Lee en drummer Joey ‘Coach’ Hanna en zijn broer Chris Hanna op Hammondorgel kwamen deze songs tot stand in twee opnamestudio’s in Cleveland.

Daarenboven beschikt domineedochter Diana Chittester over een krachtig stemgeluid dat ons af en toe doet denken aan de Canadese singer-songwriter Alanis Morissette en de Schotse zangeres KT Tunstall. Dat valt al meteen op bij de dynamisch swingende openingstrack “Freedom”, maar ook bij het daaropvolgende nummer “In The Middle” waarbij ook voor uptempo rockmuziek wordt gekozen.

De heel emotievol gezongen titeltrack “Paradox” begint akoestisch met Diana Chittester op ukelele en Sam Kristoff op cello in de begeleiding, maar groeit daarna uit tot een moderne, knap georkestreerde popballad. In het rockende “On My Own” roept ze herinneringen op aan de vocale performance van Natalie Merchant, de voormalige zangeres van ’10.000 Maniacs’.

Daarna gaat het tempo echter opnieuw sterk naar beneden voor de ballad “Thy Will Be Done” die weer grotendeels akoestisch wordt gepresenteerd en die gaat over het steeds toenemende geweld in thuisland Amerika. Het meest beklijvende liedje “Cry” werd bewaard voor het einde van deze ep en Diana Chittester begeleidt zich bij dit gevoelig gebrachte emo-nummer enkel op akoestische gitaar.

“Paradox” is een geheel ander soort plaat geworden dan haar debuutalbum “Find My Way Home “dat in 2014 is verschenen. De rocksound die ze zich op deze ep heeft toegeëigend ligt haar veel beter en doet haar krachtige stem meer tot zijn recht komen. We gaan in de nabije toekomst zeker nog van deze jongedame horen, misschien volgend jaar al bij de release van een volwaardig studioalbum.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Fighting Chance Records

video