PHIL BEE’S FREEDOM - HOME

Moest men mij vragen wie de beste soulstem heeft van de Lage Landen, zijn we toch snel geneigd om de naam van Phil Bee naar voor te schuiven. De voormalige frontman van King Mo beschikt effectief over een geweldige, expressieve soulvolle stem en liet dat vooral bewonderen op het tweede album met zijn band Phil Bee’s Freedom: “Memphis Moon”. Hun nieuwste album “Home”, dat op 20 januari wordt uitgebracht trekt diezelfde lijn door. Naar goede gewoonte krijgen we originele nummers te beluisteren en de uiterst sterke bezetting van de band bleef gelukkig behouden. Enkel bij de backingvocals noteerden we een nieuwe naam.

Soit, als je gitaristen als John F. Klaver en Berland Rours, in de rangen telt, dan weet je waar je je aan mag verwachten. Vooral laatst genoemde is samen met Bee verantwoordelijk voor het gros van de nummers , maar wij doelden meer op schitterende, ja toch wel, jazzy gekruide, soulvolle snarenspel. Net zoals bij de voorganger noteerden we hier ook weer fenomenale slowblues nummers met als uitschieter het meesterlijke “Peace Of Mind” dat trouwens het album gepast mag afsluiten.

Maar daar mee willen we geen afbreuk doen aan wat voorafging, wel integendeel. De funky opener “Your Love” is sowieso al een veelbelovende aftrapper maar toch schrikken we even op bij het beluisteren van het hierop volgende “Ridin’ Home”. Op zich niets mis mee maar of de mengeling van jazz en rustig voortkabbelende soul veel liefhebbers zal aanspreken, daar hebben we het raden naar.

Die vraag stellen we ons bijvoorbeeld niet bij de heerlijke ballade “Wheels Of Emotion” of bij die andere trage bluesy “I Gotta Go My Way”, waar we het wierookvat rijkelijk richting uitvoerders zwaaien. En neem dat meervoud maar letterlijk want alles maar dan ook “alles” klopt gewoon bij deze band.

De schitterende gitaristen, de sublieme ritmesectie, het oorstrelende toetsenwerk en het engelen gezang van de backing vocals die Phil’s ijzersterke stem nog meer kleur geven. Dat alles kan je volgens ons het best ervaren in het aangehaalde slotnummer. Maar meerdere luisterbeurten garanderen je een jazzy soulbeleving zonder weerga!

Luc Meert


Tracks:
01 Your Love
02 Ridin' Home
03 Power Of Love
04 Wheels Of Emotion
05 Andy's Bar
06 I Gotta Go My Way
07 Long Gone
08 Kiss The Sky
09 Peace Of Mind

Band:
Phil Bee: vocals
Berland Rours: guitars
John F. Klaver: guitars, slide
Pascal Lanslots: keyboards
Arie Verhaar: drums
Wil Hermes: bass
Carlo van Belleghem: bass
Nicole Verouden: backing vocals
Tarah Ouwerkerk: backing vocals

Gastmuzikanten:
Martin Verdonk: percussio,
Emiel van der Heide: tenor sax
Koen Smits: trumpet
Alex van Abeelen: trombone

Artiest info
Website  
 

Label: Soul Sacrifice Records

video