GREASY GRAVY – WHEN THE GAME IS ON

‘Soul music will never die’ staat er vooraan in het begeleidende cd-boekje van het nieuwe album van de in de beginjaren 2000 opgerichte bluesformatie ‘Greasy Gravy’ uit Oslo, Noorwegen. Deze zevenkoppige groep rond zanger Tom E. Holmlund en gitarist-songschrijver Espen Liland heeft zich sinds kort helemaal bekeerd tot de soulmuziek op hun allereerste studioalbum “When The Game Is Over”.

Hun definitie van soulmuziek is een blend van R&B met gospel, zoals voor het eerst werd voorgedaan door Ray Charles in 1954 toen hij de song “I Got A Woman” opnam. Later werd het muziekgenre vooral populair gemaakt door platenlabels ‘Motown’ uit Detroit, Michigan en ‘Hi’ en ‘Stax’ uit Memphis, Tennessee. Later heeft de soulmuziek ook nog een aantal andere muziekstijlen voortgebracht zoals funk, hip-hop en disco.

‘Greasy Gravy’ is voornamelijk een fan van de populaire ‘Motown’-sound en dat laten ze dan ook horen in de meeste nummers op dit album. Als bonustrack coveren deze zeven heren trouwens de soulklassieker “The Memphis Train” van Rufus Thomas uit 1968. Verder krijgen we een mix van swingende uptempo soulnummers in o.a. “Tell It To My Heart”, “Good Thing” en “When Love Comes Around”, afgewisseld met enkele schitterende emo-soulballads zoals “Love On The Rocks”, “Like A Stone” en het aan Otis Redding herinnerende “I’m A Worried Soul”, een immense tearjerker en onze absoluut favoriete song op dit album.

Het laid back gebrachte jazzy nummer “Soulfood” verdient hier eveneens een aparte vermelding en albumtiteltrack “When The Game Is On” behoort ook tot het betere werk van ‘Greasy Gravy’ op deze plaat. De twee blazers in deze formatie zijn Kasper Vaernes op saxofoon en Tom Erik Antonsen op trompet. Zij hebben heel wat werk te verrichten bij de instrumentatie van de elf nummers op dit album.

Naast hun versie van de Rufus Thomas-hit “The Memphis Trian” covert de band ook nog de door Jerry Leiber en Mike Stoller gecomponeerde funksoulklassieker “Love Potion No. 9”, hits geworden in de versies van de Amerikaanse R&B-groep ‘The Clovers’ en van de Britse popgroep ‘The Searchers’ in 1964. Om aan te geven dat ‘Greasy Gravy’ de liefde voor de bluesmuziek nog niet helemaal heeft opgegeven, sluiten de Noren deze uitstekende soulplaat af met de song “Everybody Understands The Blues”.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Big H Records

video