DREW MORRISON AND THE DARKWOOD – ELECTRIC-NOTES WILD

De eerste volwaardige plaat van de Londense formatie ‘Drew Morrison & The Darkwood’ bestaat uit tien nummers waarvoor frontman Drew Morrison tekst en muziek heeft geschreven. Titel van het werkstuk is “Electric-Notes Wild”, opgenomen in de Britse hoofdstad door singer-songwriter Drew Morrison in samenwerking met zijn vaste begeleidingsband ‘The Darkwood’, bestaande uit bassist Michael Hughes, gitarist Martin Murray en drummer Nick Steyn. Bijkomende instrumentatie bij enkele tracks kwam er van Phil Carwardine op gitaar, Steve Benaim op mandoline, Tim Pearson van ‘The East Lonesome Drifters’ op keyboards en Henry Senior van ‘Danny And The Champions Of The World’ op pedal steel.

Deze band werd in 2011 opgericht en speelde sindsdien regelmatig op het maandelijks terugkerende evenement ‘Country Soul Sessions’ in de Londense wijk Soho en in lokale clubs en concertzalen. De eerste plaat van deze formatie was een vier tracks tellend ep-tje getiteld “Tales Of Love, Sadness And Rock And Roll” dat al in 2015 aan de release van dit album “Electric-Notes Wild” voorafging.

De liedjes op die ep staan nu ook op de nieuwe studioplaat die tijdens een live show aan het grote publiek werd voorgesteld (zie video). Als een professionele troubadour brengt Drew Morrison zijn songs waarin emoties en gevoelens van eenzaamheid en verliefdheid vaak overheersen. Dat is al meteen het geval bij de openingstrack “Always”, een aan zijn muzikale held Johnny Cash opgedragen countryrocksong die als een volwaardige sixtiesklassieker wordt gebracht.

Country, folk en Americana worden nadien vakkundig vermengd in een aantal songs op dit album, zoals bij het zachtjes kabbelende “Keep A Movin’ On”, het melodieuze “Ladytime” en het indringende verhaal over eenzaamheid in “Islands”. “(Let’s Make Love) Like We Used To Do” brengt Drew Morrison op een jazzy deuntje en met een breekbare stem die ook weer herinnert aan de crooners van liefdesliedjes uit de jaren zestig.

Met de van Roy Orbison ontleende treurnis krijgen we daarna een break-up song in “Let Me Break Your Heart Tonight” dat mede door de sfeervolle gitaarsolo als instrumentaal intermezzo door ons als één van de beste songs uit dit album wordt geselecteerd. Muzikale nostalgie naar vervlogen tijden troef in de song “In Your Own Time”, gekenmerkt door schitterend keyboardswerk van Tim Pearson.

De topsongs blijven elkaar razendsnel opvolgen op dit album, want ook “Country Soul”, “Sad Music” en slotnummer “Nightbirds” zijn stuk voor stuk klasseliedjes van Drew Morrison. Sommigen zullen dit misschien allemaal een beetje te sentimenteel vinden, maar is er in deze donkere wintertijd niet altijd een groot tekort aan sentiment en aan redenen om elkaar gezelschap op te zoeken voor wat warmte en liefde? Wij gaan het album “Electric-Notes Wild” van ‘Drew Morrison & The Darkwood’ alvast een plaatsje geven in ons rekje van klasseplaten uit 2018. Het zal er echter wel vaak uit gaan verdwijnen om rondjes te draaien in de cd-speler van onze stereo, want deze uitstekende muziek dient vooral gehoord te worden.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Storm Cloud Agency Records

video