SHERYL CROW - LIVE AT THE CAPITOL THEATER (DVD + 2 CDS)

 

Sheryl Crow (1962) komt uit een muzikantengezin van een klein plattelandsdorp in Missouri in de Verenigde Staten. Sheryl Suzanne Crow, zoals haar volledige naam luidt, krijgt op jonge leeftijd pianoles en leert al gauw te spelen op gehoor. Op de universiteit van Missouri specialiseert ze zich in muziek en maakt ze kortstondige carrière als muziekjuf op de lagere school. Ze speelt en zingt jarenlang in verschillende bandjes en jaagt uiteindelijk haar droom na: ze wordt professionele zangeres. Wanneer ze naar Los Angeles verkast, hoopt ze door te breken. Die droom blijft uit. Sheryl verdient haar geld in de horeca en klust wat bij als sessiezangeres. Maar dan doet ze auditie voor achtergrondzangeres van Michael Jackson en wordt aangenomen. Ze trekt anderhalf jaar de wereld rond met Michaels Bad-tour (en wordt in de roddelbladen omgedoopt tot de geheime vriendin van Michael Jackson en moeder van zijn kind). Sheryl leert in die tijd heel wat mensen uit de muziekbusiness kennen. De sessieaanbiedingen stromen binnen, ze schrijft een aantal songs in opdracht voor onder andere Eric Clapton en sleept een contract in de wacht.

Na duurzame en kostbare investeringen belandt Sheryl's plaat uiteindelijk in de prullenbak. Het resultaat is naar niemands tevredenheid. De platenmaatschappij verwacht Michael Jackson-achtige songs. Met een clubje muziekvrienden die vaste dinsdagavondsessies houden, richt ze de 'Tuesday Night Music Club' op. Als soloproject van Sheryl wordt hun debuutcd "Tuesday Night Music Club" (1993) uiteindelijk op de markt gebracht. Succes alom: Grammy’s, gouden platen, nummer één in de hitlijsten en uitverkochte zalen. Met de vriendschap tussen Sheryl en de Club gaat het echter bergafwaarts totdat zelfs twee van de leden sterven, waarvan één zelfmoord. De volgende studioplaten van Sheryl, Sheryl Crow (1996) en The Globe Sessions (1998), worden met iets minder enthousiasme ontvangen. In 1997 krijgt de singer/songwriter de opdracht de titelsong te schrijven en te zingen voor de James Bond film "Tomorrow Never Dies". Het album "C'Mon, C'mon" verschijnt in 2002. De luchtige single "Soak Up The Sun" flopt in Nederland maar weet in de Verenigde Staten wel de Top 40 te halen. In 2004 is het tijd voor het greatest hits album, "The Very Best Of Sheryl Crow". Met als extra de cover van het Cat Stevens nummer "The First Cut Is The Deepest". De greatest hits wordt opgevolgd door "Wildflower" (2005). Op de tweede single "Always On Your Side" zingt Sting mee.

Dan wordt er borstkanker bij haar geconstateerd. Ze ondergaat een operatie en krijgt chemotherapie. De behandelingen staan aan maar ze moet het rustig aan doen en om te herstellen moet ze haar geplande tournee door Noord-Amerika uitstellen. In 2006 komt het goede nieuws, de kanker is helemaal weg en Sheryl Crow pakt de draad weer op. Voor "Detours" (2008) werkt ze na lange tijd weer samen met Bill Bottrell, die ook "Tuesday Night Music Club" produceerde. Het als een comeback gelanceerde "100 Miles From Memphis" verscheen in 2010 en blijkt Sheryl Crow’s beste plaat in jaren. In muzikaal opzicht doet "100 Miles From Memphis" me af en toe wel wat denken aan het zojuist vernoemde "Tuesday Night Music Club". Zo wordt er ook op deze plaat ontspannen maar gedreven gemusiceerd en pint Crow zich niet vast op een of twee stijlen. Dit album legt echter wel wat andere muzikale accenten dan "Tuesday Night Music Club". Met name invloeden uit de zwarte muziek spelen een belangrijke rol. Veel van de songs bevatten funky accenten en hiernaast klinkt "100 Miles From Memphis" bij vlagen net zo soulvol als Dusty Springfield’s "Dusty In Memphis" of een willekeurige andere soulplaat uit de jaren 60 of 70. Producers en multi-instrumentalisten Doyle Bramhall II en Justin Stanley hadden niet alleen flink wat invloed op het fraaie, hier en daar met strijkers en blazers opgepoetste geluid van "100 Miles From Memphis", maar schreven ook mee aan vrijwel alle songs op de plaat, wat een serie ijzersterke en behoorlijk veelzijdige songs heeft opgeleverd.

Begin jaren negentig konden we kennis maken met de Amerikaanse singer-songwriter Sheryl Crow (1962) die middels het uitstekende album ‘Tuesday Night Music Club’ heel wat liefhebbers van attractieve poprock met westcoast-invloeden aan zich wist te binden. De blonde Amerikaanse wist zich zelfs toegang te verschaffen tot de Nederlandse Top 40 met het nog steeds veel op radiostations gedraaide “All I Wanna Do”. Albums die daarna verschenen waren absoluut niet slecht maar hadden toch minder vlees op de botten dan die debuutschijf. Wellicht stapte ze daarom in 2013 over richting country met “Feels Like Home”. Een zijsprong die haar niet goed is bevallen: de verkoopresultaten waren onder de maat en op het countrywereldje, waarin ze geacht werd om pro deo op te treden voor radiostations, was ze snel uitgekeken. Redenen genoeg dus om met dit nieuwe ‘Be Myself’ weer terug te keren naar de dagen van ‘Tuesday Night Music Club’. Zodoende krijgt de luisteraar elf keer licht stoere poprock met een scherp randje voorgeschoteld, nummers die ze samen componeerde met oude maten Tchad Blake en Jeff Trott, mannen die haar ook in de jaren negentig terzijde stonden. Met dit materiaal zou het mij niet verbazen als liedjes als Rollerskate, Alone In The Dark, Halfway There, Strangers Again of de fraaie popballad Love Will Save The Day haar opnieuw in de hitlijsten zou brengen.

Na een afwezigheid van vier jaar keert Crow terug naar de roots waar het allemaal begon, nl. met haar 9e studioalbum met de alleszeggende titel "Be Myself" (2017). Voor dit album heeft ze samengewerkt met Jeff Trott, met wie ze ook haar klassieke hits "If It Makes You Happy" en "My Favorite Mistake" schreef. Het doel van Crow was om te onderzoeken waarom haar vroege nummers gezien weren als authentiek en origineel. Ze heeft voor dit album dan ook goed geluisterd naar haar vroege werk, niet om dat opnieuw te kopiëren, maar juist om er achter te komen waar ze vandaan is gekomen, en waar dat haar nu naartoe brengt. Redenen genoeg dus om met dit nieuwe "Be Myself" weer terug te keren naar de dagen van debuut "Tuesday Night Music Club". Zodoende krijgt de luisteraar elf keer licht stoere poprock met een scherp randje voorgeschoteld, nummers die ze samen componeerde met oude maten Tchad Blake en de reeds vernoemde Jeff Trott, mannen die haar ook in de jaren negentig terzijde stonden. Met dit materiaal zou het mij niet verbazen dat liedjes als "Rollerskate" of "Halfway There" haar opnieuw in de hitlijsten zou brengen. Deze twee songs zijn nu te horen op "Live At The Capitol Theater", een audiovisueel combopakket waarmee Sheryl Crow de laatste show van haar 'Be Myself-tour' van 2017 viert. De show werd gefilmd op 10 november 2017 in het intieme (en historische) Capitol Theatre in Port Chester, New York. De 1800 man capaciteitszaal werd in de jaren 1920 geopend als een bioscoop, maar sinds de conversie naar livemuziekevenementen zijn hier gedurende vele decennia talloze legendes gepasseerd, zoals Janis Joplin, David Bowie, The Rolling Stones, The Grateful Dead, om er maar een paar te noemen.

Naast de vernoemde songs uit Crow's meest recente album, "Be Myself", is deze live-opname natuurlijk ook goed gevuld met hits die haar carrière overspannen. En is het zeker genieten van "All I Wanna Do" (vrij vroeg op de setlijst geplaatst), "My Favorite Mistake", haar cover van "The First Cut is the Deepest," "Leaving Las Vegas", "If It Makes You Happy", en "Soak Up the Sun". En zelfs een nieuwe compositie, "Atom Bomb", is ook aanwezig. Het leuke aan deze Cleopatra Entertainment-uitgave is dat naast de DVD dit digi-pak ook de volledige reeks songs bevat op twee cd's. Voor degenen die voornamelijk onderweg naar muziek luisteren en niet zo vaak voor een tv zitten, is de optie voor alleen geluid perfect. Met deze opnames bewijst Sheryl Crow nog maar eens dat ze als negenvoudig Grammy Award- winnares, een icoon in de Amerikaanse muziekwereld is. Haar negen studioalbums hebben wereldwijd 35 miljoen exemplaren verkocht, zeven van deze releases zijn top 10 albums en vijf behaalden de multi-platina-status. Naast de hierboven vernoemde hits heeft Crow meer nummer 1-singles in de voornaamste hitlijsten dan elke andere vrouwelijke artiest. Na het zien van "Live At The Capitol Theater", kan ik alleen maar zeggen: Sheryl Crow is terug! En ze heeft de sound die haar succes bracht teruggevonden, haar poprock met een vleugje westcoastsound. De repeatknop wordt op dit moment regelmatig ingedrukt. Veel luister- en kijkplezier!

 


Track Listing:
 • Every Day Is A Winding Road
 • A Change Would Do You Good
 • All I Wanna Do
 • My Favorite Mistake
 • Be Myself
 • Long Way Back Home
 • Run Baby Run
 • Can't Cry Anymore
 • The First Cut Is The Deepest
 • Atom Bomb
 • Half Way There
 • There Goes The Neighborhood
 • Leaving Las Vegas
 • Strong Enough
 • Heartbeat Away
 • Roller Skate
 • Best Of Times
 • If It Makes You Happy
 • Soak Up The Sun
 • Midnight Rider
 • I Shall Believe

 

Artiest info
Website  
 

label: Cleopatra Records & MVD Entertainment Group

video