JOHNNY DOWD – FAMILY PICNIC

De in Texas geboren, maar naar Ithaca, New York uitgeweken alt.countrymuzikant Johnny Dowd heeft een nieuwe plaat uit die als titel “Family Picnic” heeft meegekregen. Verwacht vooral geen zeemzoete deuntjes op de platen van deze 70-jarige singer-songwriter, maar wel experimentele, vaak lawaaierige klanken en teksten vol van zwarte humor en soms handelend over compleet absurde onderwerpen.

Hoewel het op dit nieuwe album uiteindelijk toch nog best lijkt mee te vallen in vergelijking met zijn drie laatste platen “That’s Your Wife On The Back Of My Horse” uit 2015, “Execute American Folkore” uit 2016 en “Twinkle, Twinkle” uit 2017. Johnny Dowd schreef veertien nummers voor deze plaat die hij in de opnamestudio volledig eigenhandig van muziek heeft voorzien, met enkel wat hulp van gitarist Michael Edmondson, die waar nodig samen met Kim Sherwood-Caso ook voor de backing vocals bij de songs heeft gezorgd.

De muziekstijl van Johnny Dowd wordt nogal eens vergeleken met het werk van o.a. Frank Zappa, Captain Beefheart, Nick Cave en Tom Waits: vaak gothic, donker en zwartgallig, zowel qua muziek als qua songteksten. Zelf noemt hij zijn werk op het nieuwe album “Family Picnic”, dat officieel op 1 maart 2019 op de platenmarkt zal verschijnen, een soort van sixties grunge en garage rock. De obligate obscure geluiden, gitaardistorties en drumcomputers ontbreken echter ook nu niet op deze nieuwe plaat van Johnny Dowd.

Mede dankzij het verrijkende harmony vocals-werk van Kim Sherwood-Caso zijn er een paar nummers op deze cd die zelfs radiovriendelijke rootsrocksongs kunnen worden genoemd. Daarbij denken wij vooral aan “The Man Of Your Dreams”, “Walking The Floor”, “Dream On” of het walsende “Four Gray Walls” waarin Johnny Dowd zingt als iemand na een nachtje flink doorzakken.

Er zit zelfs een heel melodieus nummer op de tracklijst van deze plaat met “Little Jimmy”. Dat is echter een cynische song waarin Johnny Dowd zingt ‘time to bury Little Jimmy Osmond’ die in de jaren ’80 als kind platen uitbracht als jongste lid van de rockgroep ‘The Osmonds’, denk daarbij bijvoorbeeld aan het melige “Long Haired Lover From Liverpool”. Heel anders gaat het er aan toe in de slotsong “Thomas Dorsey”, waarin hij een welgemeend eerbetoon zingt aan de zogeheten ‘vader van de zwarte gospelmuziek’ die op 94-jarige leeftijd overleed in 1993.

(valsam)

RELEASE: 1 maart 2019

 

20 april 2019: De Peppel, Zeist, NL


 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Mother Jinx Records

video