BACON FAT - HEART ROCK & SOUL FIRE

 

Wanneer Bacon Fat - wiens naam komt van de obscure hit van Andre Williams uit 1957 - een nieuw album uitbrengt, kun je er donder op zeggen dat het een puike release is, waarop alles tot in de puntjes is verzorgd. Niet alleen voor wat betreft de muziek en teksten, maar ook qua artwork. "Heart Rock & Soul Fire" is dan ook weer een puntgaaf album geworden, dat niet alleen de fans op hun wenken bedient, maar waarmee beslist ook nieuwe harten zullen worden veroverd. Alle muzikale ingrediënten zijn namelijk aanwezig om "Heart Rock & Soul Fire" naar een hoogwaardig niveau te tillen: subliem muzikaal vakmanschap, een aangename balans tussen melodieuze, powervolle en agressieve rock, met meeslepende bombast, hooks die je niet meer loslaten, en bovenal fantastische zang, gegoten in uitstekende songs en dito productie.

De heren van Bacon Fat bewezen de voorbije jaren zowel op hun albums als live dat ze tot de grootste Belgische rockbands gerekend mogen worden. Hun kenmerkende sound, Boogielicious Rock 'n Roll, werd graag gehoord op de festivalweide én in de huiskamer. Na de succesvolle Heartbreaker Tour in 2016, volgde The Band Of Brothers tour begin 2017, en was goed voor een 50 tal concerten. Daardoor heeft dit trio al meer dan 350 shows op hun teller staan. Wie na het beluisteren van hun vorig album "Band of Brothers" (2016) nog niet overtuigd is van de kwaliteiten van deze heren, heeft daar live diverse mogelijkheden voor gehad, want de groep is vele maanden op tournee geweest met daarbij ook een flink aantal optredens in het buitenland. Die optredens bruisten van de energie met een moddervet geluid, dat beter uit de verf kwam dan op het toenmalige studioalbum. Die en andere opgedane ervaringen heeft de groep gebruikt voor de opvolger "Heart Rock & Soul Fire".

Want nu na twee jaar bombarderen ze ons met deze nieuwe plaat, hun vijfde studioalbum, en zelfs met een nieuwe bezetting, want voor drummer Tommy McDuff is dit zijn eerste album, samen met de steeds bondage dragende W. Johnson (vocals, gitaren) en Neelzz (bas en vocals). Met Tommy's heavy metal achtergrond was het duidelijk dat de nieuwe nummers een beetje zwaarder zouden zijn dan het materiaal op het vorige "Band of Brothers". Met deze nieuwe bezetting laten ze dan ook in 12 nummers uitgebreid merken dat ze duidelijk een nieuwe sound hebben. Deze originele nummers zijn alles wat je van Bacon Fat kan en mag verwachten: de herkenbare vette gitaarsound, nummers met onverwachte wendingen, rock 'n roll, bluesrock, stonerrock, psychedelische rock en zelfs reggae. Je krijgt slechts één cover geserveerd Big Sugar's "Little Bit a All Right', dat met zijn reggaefeel perfect past bij de andere songs.

"Heart Rock & Soul Fire" is een album van een band die veel te bieden heeft. Zoals altijd maakt W. Johnson indruk met zijn stem. Hij behoort tot de schaarse categorie Belgische rockzangers die technisch perfect zingen, maar ook enorm veel gevoel in hun zang leggen. Maar ook is zijn vingervlugge inventieve gitaarspel steeds vlammend, het album staat dan ook vol smaakvolle solo’s en akkoorden. Het siert deze gitarist dat hij nooit zijn ego de overhand laat krijgen, maar zichzelf en zijn spel altijd ondergeschikt maakt aan de nummers. Want samen met de mokerende drums en de immer pompende bas kunnen we hier spreken van een hypnotisch samenspel waarbij zowel de bluesrockliefhebbers als pakweg de fans van hard rock (Motörhead, Five Horse Johnson), stoner rock (Masters of Reality, Kyuss) en zelfs psychedelic rock (Monster Magnet, Hawkwind) hun hartje kunnen ophalen.

De plaat breekt meteen open met het harde "Where No One Went Before". Met deze opener laten ze meteen weten waaraan we ons kunnen verwachten: 50 minuten rock 'n roll, en dit met een diversiteit aan muzikale genres rondom het solide bluesrockgeluid. Het zijn allemaal ingrediënten die we kennen van een puur Amerikaans rockalbum, want Bacon Fat is altijd geweest en zal altijd worden vergeleken met ZZ Top, wat volkomen logisch is, aangezien W. Johnson op gitaar leerde spelen in de jaren 70 en 80, door naar ZZ Top-platen te luisteren. Het volgende nummer is dan ook het fenomenale "Burning Desire", dat zeer duidelijk de stempel van ZZ Top draagt. Hun kenmerkende sound, gecombineerd met die eightiesinvloeden en de tekst, zorgt voor een beklemmend, maar indrukwekkend nummer. Hierop voel je echt dat de band volwassener is geworden: deze stijl past hen duidelijk zeer goed, ze vullen elkaar goed aan, en maken een goed nummer op alle vlakken. Zeker één van de hoogtepunten van de plaat. De band heeft dan ook van dit nummer een video gemaakt, dit samen met de bekende regisseur Pascal Baillien (Channel Zero, Like Mike & Dimitri Vegas).

Volgend hoogtepunt is "Gypsy Queen", waarop ze opnieuw alle dingen die ze op deze plaat goed doen, heel mooi samenbrengen. Op nummers als dit merk je dat ze duidelijk weten waar ze naartoe willen met hun band. De 7 minuten durende powerballad "Deep and Divine", met een glansrol voor W. Johnson, zorgt voor kippenvel. Zijn melodieuze solo’s zijn een belangrijke sleutel in de Bacon Fat-sound en ook daarin weet de gitarist opnieuw te verrassen. De daarop volgende afsluiter "Revolution of Love" is een minder intens, maar daarom niet minder goed nummer, dat nog eens perfect laat horen waarom we fan zijn van hun nieuwe stijl. Het spel en de composities stralen een enorme kwaliteit en kunde uit. Het is aan de ene kant beheerst en doordacht, maar tegelijkertijd enorm aanstekelijk, agressief op de juiste momenten en ontzettend dynamisch. De ijzersterke productie laat zich hier weer gelden. Hoewel de band zwemt in de vijver van de hardere muziek, hebben de nummers toch een enorme aantrekkingskracht en een zekere ‘radiovriendelijkheid’, die wellicht ook een breder publiek aan zal spreken en voor jonge luisteraars een brug kan vormen om het hardere werk op te zoeken. De band mag de droom verwezenlijkt hebben, de bevlogenheid en ambitie zijn er niet minder op geworden.

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: BACON FAT
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime

zult mailen - De winnaars worden per mail verwittigd.

29 - Jan - Durango sessions
21:00 · Radio Benelux · Paal (België)

9 - Feb - Rock Classic Brussels
21:00 · Rock Classic Bar · Brussels

9 - Mrt - Live in Liège
21:00 · Pot Au Lait · Luik

 

 

 

 

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

label: Grease it up Music

video