VILLE LEHTOVAARA - REGROOVABLE

Het gebeurt niet zo vaak dat we helemaal vanuit Finland een CD toegestuurd krijgen, met een uiterst vriendelijk briefje erbij, waarin in heel keurig Engels gevraagd wordt of we hier misschien even willen naar luisteren en er eventueel iets over schrijven. Het briefje gaat uit van de platenbaas van drummer Ville Lehtovaara, een man die in zijn thuisland veelgevraagd is en op menige CD te horen is, maar hier bij ons, zo denk ik toch, zo goed als onbekend.

Wat hij voor deze plaat deed, is een aantal ritmepartijen bedenken en aan bevriende muzikanten vragen daar hun ding mee te komen doen. Het gaat daarbij niet altijd om nummers, die Ville zelf schreef: hij bewerkte bijvoorbeeld het stokoude “Iko Iko” van James Crawford, Fats Domino’s “Reelin” and Rockin’” en “Crawfish”, dat Elvis Presley opnam voor de film “King Creole”. Ook Blind Willie Johnson’s “Nobody’s Fault But Mine” krijgt een beurt, maar de overige acht nummers zijn van de hand van Ville zelf, al worden de medemuzikanten, die de drumpartijen hielpen aankleden, in de credits als medecomponist vermeld.

Uit de keuze van de covers kun je afleiden dat Ville een boon heeft voor New Orleans en dat blijkt zich door te zetten in zijn eigen composities, al gaat het daarbij zeker niet alleen over de zogeheten second line beat. Nee, in New Orleans wordt muziek van allerlei aard gemaakt en dus kun je nu eens een reggae-getint nummer als opener “Jekyll and Clyde” horen, dan weer een heel funky, puur uit percussie bestaand titelnummer, een aan de jaren ‘70 herinnerend “Space Funk”, met de voor die tijd typische “control room vocals” ertussen gemixt.

“Tango de la Muerte” klinkt vanzelfsprekend Argentijns, met een heerlijke vioolpartij van Pekko Käppi als blikvanger, “Long Long Shadow” wordt door Jarkka Rissanen gezongen en van leuke gitaarklanken voor zien door Tommy Laine, die ook meeschreef aan “Mechanical Man”, een erg leuke tune, waar een robotstem doorheen gemixt werd.

Al met al is dit een heel plezant plaatje, dat misschien niet veel bakens zal verzetten, maar dat Ville Lehtovaara wel op onze kaart zet als zijnde een begenadigde muzikant met gevoel voor humor. Misschien moet hij maar eens op zoek gaan naar een agent die voor hem een tourneetje opzet, zodat we ook on onze Lage Landen de man eens live bezig kunnen zien. Heel fijne kennismaking!

(Dani Heyvaert)


 

 

Artiest info
   
 

label: Hume Records

video