EVERYBODY’S TALKIN’, A TRIBUTE TO FRED NEIL - V.A.

De figuur van wijlen Fred Neil dreigt stilaan uit het collectieve geheugen der muziekliefhebbers te verdwijnen, al kan ik mij niet voorstellen dat eender welke vijftigplusser nummers als “Everybody’s Talkin’” ooit kan vergeten. Die song leent dus niet toevallig zijn titel aan deze tributeplaat: het is het meest bekende nummer van Neil, al werd het vooral onsterfelijk gemaakt door Harry Nilsson via de film Midnight Cowboy, en verder ook gecoverd door onder meer Madeleine Peyroux, Stevie Wonder, Louis Armstrong, Bill Withers, Iggy Pop, Crosby, Sills & Nash en The Beautiful South. Veel van die versies zijn bekender dan het origineel, dat gewoon als het “pensioennummer” van de man blijft gelden.

Wat veel mensen niet weten, is dat Neil, die in de vroege jaren’60 heel bekend was in het folkcircuit rond Greenwich Village, zich volledig uit de muziek terugtrok, om zich in Florida helemaal te wijden aan het in stand houden van de dolfijnen, met wie hij, naar verluidt, middels zijn twaalfsnarengitaar een heel bijzonder contact had. Het verhaal gaat dat er een dolfijn was, die, tellkens als Fred een D-akkoord speelde op die gitaar, zich uit het water oprichtte en de snuit op de klankkast van de gitaar legde.

Dat Fred dus een nummer schreef, dat de titel “Dolphins” kreeg, hoeft niet te verbazen en het komt dan ook twee keer voor op deze CD: eerst om ze te openen in de versie van Eris Andersen (met de hulp van John Sebastian) en later om ze af te sluiten, in de versie van Matthew Sabatella & Diane Ward. Die Matthew is bekend van bij The Rambling String Band en Diane Ward, die ook “Everything Happens” doet, kun je kennen als duetzangeres op “Sweet Melody in The Wind” uit “Life”, de jongste plaat van Jim Wurster. Die songwriter uit South Florida is ook aanwezig op de plaat: hij doet “Dade County Jail”, dat destijds door Fred Neil als duet met Vince Martin werd uitgebracht en uitgerekend die Vince Martin brengt een heel mooie versie van “Handful of Gimme”, dat destijds op de nog altijd fantastische LP “Bleecker & MacDougal” stond. en de titelsong van die plaat wordt hier hernomen door Valerie C. Wisecracker, die zowat het best bewaarde geheim uit de folk van Florida moet zijn. U moest haar maar eens gaan ontdekken.

Ook Rodney Crowell is er, met één van de weinige niet-originals, het alom bekende Candyman”, Charlie Pickett -die net een heerlijke plaat “See You in Miami” uit heeft, doet “The Other Side of Life”, Roger Bartlett neemt “Mississippi Train” voor zijn rekening, de geweldige Tim Krekel speelt “Country Boy” en Keith Sykes neemt de veelgecoverde titelsong onder handen, met heel fraai resultaat.Wat dat allemaal wil zeggen? Dat wil zeggen dat deze tribute, die niks te vroeg komt, heel mooie dingen laat horen en hopelijk velen onder u ertoe zal aanzetten op zoek te gaan naar het originele werk van Fred Neil. En als u dan toch bezig bent: geef die “Life” van Jim Wurster ook eens wat aandacht, net als die “See You in Miami” van Charlie Pickett! Alle drie meer dan de moeite waardè!

(Dani Heyvaert)

 

 


Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Y&T Music

video