MITCH RYDER - CHRISTMAS TAKE A RIDE

Je verwacht het niet meteen meer van een oudgediende als Mitch Ryder, maar jawel: ook hij waagt zich aan een Kerstplaat, zij het dat hij zich eerder tot het niet-christelijke deel van het klassieke repertoire beperkt. Een dozijn songs, die aangeven dat ook een rechttoe-rechtaan rocker iets heeft met die stilaan uitgemergelde en plat gecommercialiseerde feestdag, die Kerstmis geworden is.

“Santa Claus is Coming To Town”, “Blue Christmas”, “Jingle Bell Rock”, “Rudolph The Red Nosed Reindeer”, “Christmas (Baby Please Come Home”, “Let It Snow”….ze staan er allemaal op en ze krijgen, zoals je dat van Mitch mag verwachten, stuk voor stuk de jaren ’50 of ’60 R & B- of rock ’n rollbehandeling, wat resulteert in een klein maar fijn plaatje waarop, in de korte speelduur van 32 minuten, ook plaats geruimd werd voor enig pastichewerk, bij voorbeeld in een remake van “Santa Claus” van The Sonics of “Grandma Got Run Over By a Reindeer” van Elmo & Patsy, dat opgevist werd voor “Grey’s Anatomy” en voor een verrassende cover van Jackie de Shannon’s “Put a Little Love in your Heart”, dat de plaat mag afsluiten en dat in een rechtvaardige wereld door radiomakers van overal tot dé Kersthit geplugd zou geworden zijn.

De stem van Mitch klinkt, ondanks de manifeste sporen van leeftijd en intens leven, nog altijd behoorlijk kras en fris en voor mij is het dan ook goed nieuws, dat er vermoedelijk een volume II van dit experiment komt én dat Mitch, in de acht dagen dat hij in Austin in de studio zat, in één moeite zestien nieuwe nummers blijkt opgenomen te hebben, die ergens in 2019 als zijn nieuwe studioplaat zullen gaan verschijnen.

Mitch kende een jeugd vol armoede en Kerst was elk jaar een periode van bang afwachten of er wel voldoende geld zou zijn o toch maar iéts voor de kleintjes te kunnen kopen. Zoiets vergeet je niet en de plaat moet dan ook in dat perspectief beluisterd worden. Trouwens, als Springsteen en John Prine Kerstplaten mogen maken, dat toch ook Mitch Ryder, zou ik denken…

Een tikje jammer dat onze veelgeplaagde postdiensten uitgerekend tot Tweede Kerstdag wachtten om die leuke hebbeding op onze deurmat te kieperen, want anders had onze huisgemaakte soundtrack er een stuk spannender uitgezien…

(Dani Heyvaert)

 


Artiest info
   
 

Label: Cleopatra Records

video