HIDDEN AGENDA DELUXE & OH SUSANNA - ANGELS IN THE SNOW, A CHRISTMAS ALBUM

 

Na hun geweldige “Pan Alley Fever” en de bijzonder geslaagde concertreeks met Carter Sampson, was het voor het zangerstrio B.J. Baartmans, Eric Devries & Sjoerd Van Bommel het moment om de Kersttraditie, die ze twee jaar geleden inzetten en vorig jaar, weliswaar zonder nieuwe plaat, verderzetten met Danni Nichols, een nieuwe invulling te geven. Deze keer gingen ze te rade bij Suzie Ungerleider, ook bekend als Oh Susanna!, en mochten ook bassist Gerald van Beuningen en toetsenman Rob Geboers mee de hort op, voor de opnames van een alweer erg geslaagde plaat en daaraan gekoppeld een tourneetje langs de gekende Nederlandse adressen, waarbij ons apenlandje alweer vrolijk over het hoofd werd gezien.

Ik heb de jongste tijd begrepen dat er in Holland mensen zijn, die zich verenigen onder de naam “decemberhaters”: die mannen en vrouwen, die een hekel hebben aan Kerst en Oud-en-Nieuw. Altijd gedacht dat het oprichten van zulke belachelijke clubjes een typisch Vlaamse aangelegenheid was, maar nee dus: de zure oprispingen laten zich niet tegenhouden door een landsgrens, zo blijkt. Och, ze doen maar: als ik ergens niet wil aan meedoen, dan doe ik daar niet aan mee en stopt het daar. Geen behoefte om dat “ergens buiten gaan staan” ook met andere zeurkousen te delen, wegens geweldige verspilling van energie. Vind je de Kerstmarkt maar niks? Fijn, blijf er dan weg en ga andere mensen niet aan hu kop zeuren….

Enfin, zelfs die versteende Calvinisten moeten wel blij zijn met deze Kerstplaat, die er net niet helemaal eentje is: van de tien songs is er niet eentje dat de richting van “Rudolph” of “Let It Snow” uitgaat, nee, de zorgvuldig uitgekozen covers betreffen allemaal songs waarin Kerstmis gewoon als vehikel gebruikt wordt om op verantwoorde wijze de wereld ertoe aan te zetten een klein beetje een betere plaats te worden. Zo wordt er -niet toevallig- geopend met Robbie Robertson”s “Christmas Must Be Tonight”, waarmee de heren al meteen kunnen tonen waarom ze The Band van de Low Countries genoemd worden. Suzie vervolgt met Joni Mitchell’s “The River”, Eric doet een wonderlijke versie vanLyle Lovett’s “The Girl with the Holiday Smile” en iets later ook “Christmas Morning” met tussendoor Townes’ “Snowing on Raton” en Suzie neemt het nog eens over met Steve Earle’s “Christmas Time in Washington”. Daar over- en doorheen staan een aantal composities van de bandleden zelf: Sjoerd van Bommel zingt zijn eigen “A Good Story”, BJ is zijn veelzijdige zelve in “Wee Hour Mood”, Eric doe de titelsong van de plaat, die ook van zijn hand is en Suzie sluit af met haar “After The Holidays”.

Dat levert een dikke veertig minuten absoluut verantwoorde Americana met Kerst-inslag van een band, die zijn sporen allang verdiend heeft. De vervanging van Carter Sampson door Suzie levert een enigszins andere klank op, met minder southern grawl, maar verder is de benadering krèk dezelfde: goeie songs vertolken op de juiste manier en tussen neus en lippen ook nog eens losjesweg bewijzen dat ze tot de absolute Americana-top van ons deel van de wereld behoren. BJ produceert de plaat met de hem kenmerkende subtiliteit en gevoel voor detail. Hij tovert ook de wonderlijkste solo’s uit allerhande gitaren en schikt zich met plezier in zijn rol; van superbegeleider. ’s Mans bescheidenheid is legendarisch, maar ze maakt hem des te sympathieker, net zoals ik compleet smelt, zodra ik Eric in de huid van Lyle Lovett hoor kruipen. Gerald van Beuningen is de enthousiaste, maar sobere bassist, Sjoerd van Bommel valt alleen echt op, als hij zelf de micro overneemt en voor het overige is hij de solide rots in de branding van een band, die, zelfs als ze dat zouden willen, niet eens in staat zijn een slechte plaat te maken! Heerlijk spul, dat me nu al doet uitkijken naar een vervolg volgend jaar. Laura Cantrell, misschien?…

(Dani Heyvaert)

 


Artiest info
Website  
 

label: Continental Record Services

video