JAMES BLONDE BAND – STOCKTON RHYTHM / INTERNATIONAL ORANGE

Nadat hij vele jaren geoefend had om een goede muzikant te worden en in allerlei covergroepjes had meegespeeld, vond de in Queens, New York geboren maar naar Californië uitgeweken singer-songwriter en bassist Eric Westphal begin 2000 dat de tijd rijp was om op 21-jarige leeftijd met een eigen popgroep te beginnen.

Dat trio werd onder de naam ‘James Blonde’ gedoopt met Eric Westphal als leadzanger en bassist, Rob Warren als gitarist en Peter Hackett als drummer. Hun eerste album “International Orange” verscheen eind 2000 en bestond uit tien nummers die Eric Westphal had gecomponeerd, vaak alleen maar ook een paar keer met de hulp van collega-muzikanten. De plaat werd destijds in amper 22 uren opgenomen in de studio met bandgitarist Rob Warren als producer.

Platenlabel ‘IAC Records’ brengt dit “International Orange”-album nu opnieuw uit, samen met het in 2010 opgenomen tweede album “Stockton Rhythm” van ‘James Blonde’, toen met Joe Bettencourt op akoestische, elektrische en leadgitaar en geproduceerd door Eric Westphal en Justin Phelps. Op die plaat stonden twaalf nummers die eveneens allemaal door Eric Westphal van songteksten en muziek werden voorzien.

Van “International Orange” onthouden we vooral de catchy powerpopnummers “Your Life Story”, single “Every Boy Wants To Be With My Girl” (zie video), gitaarrocker “Marie”, het op een lekker rockdeuntje gezongen eerbetoon aan “Isabel” en de ‘Ramones’-lookalike punkrocker “Money”. Maar onze voorkeur gaat toch meer uit naar de tien jaar later opgenomen liedjes voor het album “Stockton Rhythm”, nummers die de intussen behoorlijk toegenomen maturiteit van Eric Westphal als zanger en als songschrijver illustreren.

Openingstrack “Abbey’s Gone” gooit er meteen stevig de beuk in, terwijl nummers als het rockende “El Dorado”, “Stain” en “Live It Up” ook voor heel wat schuifelende voetjes op de dansvloer zullen zorgen. De tweede video bij deze recensie is een audioversie van het rocknummer “New Wave” en de op catchy riffs gebaseerde nummers “Baby Doesn’t Think It’s Wrong” en “Stop Wasting Time” zijn twee andere swingende rocktracks.

Eigenlijk staat er maar één ballad op het rockalbum “Stockton Rhythm”, maar dat is dan wel een zeer mooie song. “Water From My Eyes” wordt hier gebracht als een akoestische pianoballad, waarmee nog maar eens bevestigd wordt dat Eric Westphal naast een goede songschrijver ook als vocalist best zijn mannetje kan staan.

(valsam)

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: IAC Records