ANDREW DURR – TIME FRAME: SONGS FROM THE PLAY ‘MIGRANT MOTHER'

“Migrant Mother” is een recent toneelstuk dat door Ken White werd geschreven over de enorme migratiestroom die in Amerika in de jaren ’30 van de vorige eeuw plaatsvond, voornamelijk veroorzaakt door de zware economische crisis die de wereld toen had getroffen. Het belangrijkste symbolische beeld van die migratie tijdens de zogeheten ‘Grote Depressie’ werd gevormd door een foto van een treurende moeder die met haar kleine kinderen op de vlucht sloeg voor de enorme armoede die ze in haar woonplaats zag, om haar heil ergens anders in Amerika te gaan zoeken.

Die vrouw was Florence Owens Thompson die vanuit Oklahoma naar Californië trok op zoek naar een betere wereld voor haar kinderen. Ze sloot zich aan bij de zogeheten ‘pea-pickers’ of erwtenplukkers zoals de laaggeschoolde groep van mensen werd genoemd die massaal gingen helpen bij het oogsten van de gewassen om zich van een weliswaar beperkt inkomen te verzekeren om in eten voor hun kinderen te kunnen voorzien.

Voor zijn toneelstuk wou Ken White ook een muzikale component hebben die hem werd bezorgd door singer-songwriter Andrew Durr. Hij verzamelde liedjes die de tijdsgeest weerspiegelen en waarvan de teksten toepasselijk zijn bij de tragische gebeurtenissen die al de migrerende mensen overkwamen. Als folktroubadour brengt Andrew Durr deze tien nummers met een akoestische gitaar in de begeleiding en bij die songs hoorde ook een sobere instrumentale begeleiding met piano, mondharmonica, viool en cello, trompet, bas en drums.

Enkele van deze folkliedjes zijn bij de fans van het genre zeker ook bekend in de versie van andere artiesten. Zo is de traditionele openingstrack “Hard Times Come Again No More” ook te horen in de versie van o.a. Joan Baez, Bob Dylan, Emmylou Harris of Johnny Cash. “Are You Making Any Money?” is een wat minder gekende jazzklassieker van Paul Whiteman uit 1933, “Pastures Of Plenty” is één van de vele vaak gecoverde folksongs van Woody Guthrie en “Brother, Can You Spare A Dime?” stamt effectief uit de tijd van de ‘Grote Depressie’ maar werd nadien ook gezongen door o.a. Judy Collins, Peter, Paul & Mary en George Michael.

Ook “Pennies From Heaven” werd oorspronkelijk in 1936 gecomponeerd voor de gelijknamige film waarin Bing Crosby het nummer voor het eerst zong. Hiervan kennen we eveneens andere versies van o.a. Billie Holiday, Frank Sinatra, Louis Armstrong en Tony Bennett. “Who’s Been Polishing The Sun” dateert ook uit 1934 toen het liedje door Leslie Holmes werd gezongen. “The Way You Look Tonight” werd in 1936 voor het eerst gezongen door Fred Astaire in de film “Swing Time” en kon rekenen op coverversies van o.a. Billie Holiday, Bennie Goodman & Peggy Lee en Frank Sinatra & ‘The Nelson Riddle Orchestra’ in 1964.

Dan moeten we volledigheidshalve ook nog even verwijzen naar de drie resterende liedjes op deze cd, zijnde vooreerst “Keep On The Sunny Side”, het oudste nummer wegens al geschreven in 1899 door Ada Blenkhorn en best gekend in de versie van ‘The Carter Family’ uit 1928 of in de versie van ‘The Whites’ die te horen was in de bekroonde film “O Brother, Where Art Thou?” uit 2000. Het in 1907 gecomponeerde “Will The Circle Be Unbroken?” werd ontelbare keren gecoverd en is bij de echte folkliefhebbers zeker gekend in de versies van Johnny Cash, ‘The Staple Singers’, John Lee Hooker, Bob Dylan & ‘The Band’, ‘The Neville Brothers’ en uit de soundtrack van de Belgische film ‘Broken Circle Breakdown’ uit 2012.

Albumafsluiter “Life Is Just A Bowl Of Cherries” werd al in 1931 gecomponeerd en kreeg nadien ook ettelijke versies van andere artiesten, waaronder Doris Day, Judy Garland en Johnny Mathis. Het nummer was ook te horen op de soundtrack van de film “Killing Them Softly” uit 2012 met Brad Pitt in de hoofdrol. Al de informatie over de geschiedenis van deze tien tijdloze folknummers op de cd “Time Frame” van Andrew Durr was volgens ons nodig om dit album juist te kunnen plaatsen in zijn gepaste tijdskader. We hopen dan ook dat u er wat van hebt bijgeleerd.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: IAC Records

video