NATHAN IGNACIO – A STEP BEHIND

In het Californische stadje Modesto woont singer-songwriter Nathan Ignacio, een muzikant die ook deel uitmaakt van de groepen ‘The House Of Orange’ en ‘Mr. Ben And The Eyebirds’. Hij treedt ook solo op onder de naam ‘One Man Band’ en hij heeft nu een zeven nummers tellend album uitgebracht dat de titel “A Step Behind” heeft gekregen, vernoemd naar één van de tracks die op dit plaatje te horen zijn.

Zijn muziekstijl kan als alternatieve folk omschreven worden, maar de invloeden uit het bluesgenre zijn eveneens onmiskenbaar aanwezig in vele van zijn liedjes. Voor de instrumentatie bij die songs zorgt Nathan Ignacio als multi-instrumentalist vaak zelf, maar er was bij de opname in de studio ook hulp van fiddler Austin Broder, dobrospeler Mike Witcher, drummer Ray Vazira en pianist en banjospeler Chandler Pratt die eveneens voor de rol van albumproducer tekende.

Zijn soms vrij nasale zangpartijen horen we voor het eerst in de mooie openingstrack “She Never Knew” waarop Heaven Lindsey-Burtch in duet meezingt, gevolgd door het uptempo gebrachte “I’m Not Broken”. In het op de video te beluisteren nummer “Weathered” brengt hij een folkballad waarin hij ook op mondharmonica speelt. Het is naast de albumtiteltrack onze favoriete song uit dit minialbum.

“Blame It On The Heartache” is een uptempo gebracht en vrolijk klinkend bluegrassnummer waarop Chandler Pratt excelleert op banjo. Bij het eveneens uptempo gebrachte liedje “1952 Vincent Black Lightning” - een cover van Richard Thompson’s nummer uit zijn in 1991 verschenen album “Rumor And Sigh” - domineren de klanken afkomstig van de viool die Austin Broder bespeelt.

Dat de songteksten bij Nathan Ignacio recht uit het hart kunnen komen, bewijst hij nadien ondermeer in de Dylaneske albumtiteltrack “A Step Behind”, maar ook in de emotionele afsluiter “Broken Hands”, een soulvol bluesnummer waarin hij ons diep in zijn ziel laat kijken. Kortom: dit is volgens onze bescheiden mening best een leuk plaatje van deze Amerikaanse folkartiest.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: IAC Records

video