DANIEL ROMANO – FINALLY FREE

De uit het Canadese stadje Welland, Ontario afkomstige singer-songwriter, dichter en visueel artiest Daniel Romano zou wel eens de meest actieve muzikant van de jaren 2000 kunnen worden. Na zijn eerder dit jaar verschenen albums “Human Touch” en “Nerveless” komt hij net voor het jaareinde nog met een derde plaat op de proppen. “Finally Free” is de titel van dit negen nieuwe nummers tellende album.

Qua muziekstijl exploreert Daniel Romano allerlei genres. Zo bracht hij op het in 2013 uitgebrachte album “Come Cry With Me” traditionele countrynummers en op het in 2016 verschenen album “Mosey” waren alle nummers gedrenkt in de eighties punkrocksound. De nu 33-jarige multi-instrumentalist, producer en songschrijver is dus van vele markten thuis en dat is nu niet anders op “Finally Free”.

Openingstrack “Empty Husk” (zie video) is de nieuwste single uit dit album, maar naar onze bescheiden mening staan er zeker nog een drietal andere kandidaten voor toekomstige singles op deze plaat. Dan tippen wij voornamelijk op de prachtige pianoballad “Between The Blades Of Grass”, maar ook de naar de sixties- en seventiesmuziek referende folk- en popnummers “All The Reaching Trims” en “The Long Mirror Of Time” zouden later wel eens als single kunnen verschijnen.

Anderzijds denken we dat hij mits wat meer vijl-, schaaf- en slijpwerk betere versies van de nummers “Celestial Manis”, “Rhythmic Blood”, “Gleaming Sects Of Aniram” en “There Is Beauty In The Vibrant Form” had kunnen opnemen. De instrumentatie die volledig door Daniel Romano zelf werd ingespeeld is vrij sober en minimalistisch op deze plaat. We durven te vermoeden dat hij dit heel bewust zo heeft gehouden om aan te tonen dat hij zich met deze plaat duidelijk wil onderscheiden van de twee eerder dit jaar op de markt gekomen albums.

We hebben allicht het laatste nog niet gezien van deze getalenteerde Canadees, maar vooraleer hij ons binnenkort weer komt verrassen met nieuw werk zullen we toch maar eerst genieten van de beste nummers die we selecteerden uit de negen tracks op “Finally Free”, zijn achtste plaat in amper acht jaren tijd.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: New West Records
Distr.: PIAS

video