KATLEEN SCHEIR – BORDER GUARDS

Katleen Scheir is een 35-jarige Vlaamse zangeres en songschrijfster uit het Antwerpse die zich heeft toegelegd op het brengen van folkliedjes waarin de invloeden uit de jazzmuziek heel sterk aanwezig zijn. Op haar net verschenen debuutplaat als soloartieste “Border Guards” brengt ze samen met haar begeleidingsband, bestaande uit pianiste-accordeoniste Martine de Kok, bassiste Lotte de Blieck en drummer-percussionist Hans Dockx, in totaal twaalf eigen composities.

Om de muzikaliteit van die nummers te optimaliseren werden meerdere gastmuzikanten in de studio gehaald, waaronder gitarist Geert Hellings, backing vocaliste Nel Ponsaers, enkele blazers en strijkers en de Italiaanse bluesmondharmonicaspeler Fabrizio Poggi. Inhoudelijk gaan haar songteksten vaak over belevenissen in haar privéleven, maar ook andere zaken als wereld- en milieuproblemen komen aan bod.

Katleen Scheir zingt sinds meerdere jaren eveneens bij de akoestische folkformatie ‘The Golden Glows’ en ze werkte in de voorbije jaren samen met de intussen overleden muzikant Hugo Spencer en met de Amerikaanse blueszanger Guy Davis, terwijl ze met haar eigen band ‘Het Muzikament’ de lievelingsnummers van en voor ziekenhuispatiënten bracht. Haar talent als liedjesschrijfster had ze echter al enkele jaren geleden ontdekt en nu was de tijd dan ook gekomen om die songs op een soloalbum te plaatsen.

De instrumentatie bij nummers als “Here And Now”, “I Know Your Planet”, “The Green Road” en “Gypsy” blijft behoorlijk sober en minimalistisch, vaak beperkt tot piano of viool en cello. Maar af en toe is de orkestratie ook wel ruimer en vrolijker, zoals in opener “Back To My Isle”, in de albumtiteltrack “Border Guards” of in “Bump On My Road”.

Het nummer “Narcissus” wordt dan weer geheel a capella gebracht, terwijl de op de video te beluisteren single “Out Of The Comfort Zone” heel mooi georkestreerd blijft, hoewel de intimiteit van de song de hele tijd blijft gewaarborgd. Beklijvend en emotioneel wordt het nadien in het aan haar in 2016 overleden moeder opgedragen liedje “That’s Where She Belongs”. Met “Border Guards” heeft Katleen Scheir een uitstekende debuutplaat gecreëerd, een album dat de fans met belangstelling doet uitkijken naar wat er in de volgende jaren zal gaan op volgen.

(valsam)

6 december 2018: Rataplan, Antwerpen, BE
15 december 2018: De Oude Pastorij, Essen, BE
21 december 2018: Barzoen, Turnhout, BE


 

Artiest info
Website  
 

Label: Starman Records

video