JJ APPLETON AND JASON RICCI - BEAUTIFUL SLOP

 

 “ The joining of forces between mulit-award winning blues harp master
Jason Ricci and singer/songwriter/guitarist JJ Appleton… “

JJ Appleton en Jason Ricci doen het drie jaar na ‘Dirty Memory’ [2015] in de studio opnieuw samen op hun nieuwe album ‘Beatuful Slop’. Hun eerdere samenwerking werd immers erg goed onthalend en dat proefde bij beiden snel naar meer. Voor het te hebben over de ingrediënten die beiden gebruikten voor dit recept, wil ik eerst iets afzonderlijk vertellen over deze interessante heren zelf, wat het verdere verhaal over hun samenwerking m.i. zeker moet verduidelijken. 

JJ Appleton aka Jon Jason Appleton (°1976), is een muzikant en singer-songwriter uit NYC, die ooit in de Washington Post genoemd werd o.w.v. zijn “pop-rock sound”. JJ was de zoon van professor John H. Appleton, die muziek doseerde en die de mede-uitvinder was van de digitale Synclavier synthesizer en recorder. Na zijn aandeel te hebben gehad in Hamhorta, Electric Jellyfish en de The Grasshoppers, gaat JJ solo en bracht hij in 2003 zijn debuut EP ‘500 Moments’ uit. In 2005 verscheen in de States het album ‘Uphill To Purgatory’, dat een jaar later in de UK de naam ‘Someone Else’s Problem’ kreeg (én drie extra nummers uit de ‘500 Moments’ EP). In 2006 verhuist JJ naar Londen en brengt hij ‘Someone Else’s Problem’ uit. Zijn laatste solo album heet ‘Black And White Matinee’ en dateert uit 2008. JJ was ook de producer van albums van Darius Rucker, Kesha, Grace Gaustad en Erin Bowman.

Ook nog dit: JJ Appleton was ook als gitarist aanwezig bij de opnames van David Bowie’s kritisch geprezen laatste single “Lazarus”. Het nummer staat op Bowie’s laatste studioalbum ‘Blackstar’ [2015. Het nummer en de bijbehorende videoclip bevatten een aantal concrete aanwijzingen voor het (toen nog) naderende overlijden van David Bowie. Daarom kan het nummer worden beschouwd als een moderne vorm van een zwanenzang.

Jason Ricci (°1974) is een Amerikaans zanger en harmonicaspeler, die buiten zijn solo werk als gast optrad op albums van Johnny Winter, Nick Curran, Ana Popovic, Walter Trout, Cedric Burnside, The Mannish Boys en Joe Louis Walker. Jason groeide op in Portland, Maine en was als tiener eerst  zanger in een punk band, voor de band voor hem de harmonica als instrument kiest. Het was Howard Levy die hem aanvankelijk beïnvloedde en die hem definitief voor de harmonica i.p.v. de sax deed kiezen. Later ontwikkelde Jason zijn stijl door naar Little Walter, Paul Butterfield, Pat Ramsey en Adam Gussow te luisteren. In 1995 verhuisde Jason van Portland naar Memphis, TN, waar hij zijn eerste titelloos album opnam. In Memphis speelt Jason in de bands van David Malone Kimbrough en Junior Kimbrough en met R. L. Burnside. In die periode geraakt hij verslaafd aan drugs en belandt hij in de gevangenis. In 1999 wint Jason de Mars National Harmonica Contest en treedt hij op samen met Keith Brown.

Na zijn samenwerking met Big Al & the Heavyweights en zijn verblijf in Raleigh, North Carolina, richt Jason in 2002 zijn eigen band Jason Ricci & New Blood op. In 2007 tekent hij bij ‘Eclecto Groove’ en brengt hij ‘Rocket Number Nine’ uit. In 2009 (Jason was toen erg bezig met het occulte) volgt ‘Done With The Devil’ en wordt hij genomineerd voor een Blues Music Award als “Harmonica Player of the Year’. In 2010 verhuist Jason naar New Orléans en begint hij met gitarist John Lisi een nieuwe band Aproved By Snakes. Ook in 2010 wordt hij opnieuw “Best Harmonica Player of the Year”. Jason speelt harmonica op Johnny Winter’s album ‘Step Back’ [2014] in de song "My Babe". Het album won in 2015 een Grammy Award als “Best Blues Album”. In 2015 tourt Jason met zijn nieuwe band Jason Ricci & the Bad Kind. Ook in 2015 speelt Jason harmonica in het nummer "Born in Chicago" met Zac Brown en Tom Morello tijdens de Rock & Roll Hall of Fame introductie van The Paul Butterfield Blues Band.

“ It was an unlikely phone call made in 2014 that brought Jason Ricci and JJ Appleton together. “You don’t have an acoustic album yet, let’s make one” said JJ. A few songwriting sessions, a live to video and pro tools recording in NYC with Tedeschi Trucks bassist Tim Lefebvre, and the album Dirty Memory was birthed... “

In 2014 en 2015 werken JJ Appleton en Jason Ricci samen aan een akoestisch blues album, dat de titel ‘Dirty Memory’ krijgt. De opzet volgens JJ was: “keeping the tradition of Piedmont blues alive”. De bassisten Tim Lefebvre (Tedeschi Trucks) en Neal Heidler (Eddie Harris) werkten mee aan dit album.

‘Beautiful Slop’ is de opvolger. Ook nu weer schreven ze elk een aantal nummers voor het album. Appleton schreef er vier en Ricci drie. Beide heren reserveerden de studio van de bassist / producer Derek Nievergelt voor twee dagen en startte in een oververhitte studio met hem de opnames. Het resultaat is tien rauwe nummers die bulken van de groove, akoestische soul en rieken naar zweet én, een nieuw album, ‘Beautiful Slop’. JJ gebruikte tijdens deze opname een National Resonator uit 1932, terwijl Ricci “Moon Cat” Jason (een straatnaam die hij ooit in Nashville en New Orleans gebruikte om opsporing van de politie te voorkomen) de harmonica's Blue Moon en Joe Spires en de Jason Ricci Lone Wolf Microfoon.

Ik ben begonnen met de Appleton tracks. De eerste ”I Got the Feeling” is een opgewekt nummer waarin de staande bas de call-and-response van de zang, gitaar en harmonica verankert. ”Distraction” is (en dan komt het vooral door de zang) de wat vreemde eend in deze bijt, ”Brighther Days” de meest bluesy song (met het mooiste en meest zwoele harmonica solo) en ”For the Very Last Time” het meest swingnde nummer. Het eerste van de Ricci nummers ”Hurt Myself” is een trage, treurige blues, die een grote hoeveelheid teleurstellingen teweegbrengt en waarbij Ricci onaards gejammer uit zijn instrument haalt. ”Geaux Nuts Kids” geeft je een levendig, New Orléans-achtig gevoel, waarbij Ricci zijn harmonica als een accordeon laat klinken. ”Don’t Badger the Witness” is in dit rijtje de meest bluesy song.

Van de overige nummers krijg je van de uptempo opener ”Don’t Take Advantage of Me” het gevoel dat je getuige bent van een late avond, back porch prestaties, die zowel intiem als krachtig is. ”Standing in the Savety Zone” [Jones]
”Stay” [Ekko/Parker]

De geschiedenis herhaalt zich, waarbij gesteld kan worden dat ook nu uit een nieuwe samenwerking van JJ Appleton en Jason Ricci iets moois groeide. Geen verrassing dat ‘Beautiful Slop’ opnieuw een uitstekend album is, waarop ieder nummer een goed is. Het ganse album is een prachtig album dat erin slaagt om traditionele muziek te mengen met het hemels spel van zowel Appleton als Ricci. Dit is absolute must!

 “ History repeats itself! And here, it can be said that a beautiful something grew out of a new collaboration between JJ Appleton and Jason Ricci. No surprise that they come up again with an excellent album. On 'Beautiful Slop' every song is a good song and the whole album is an album, that manages to mix traditional music with the excellent play of both Appleton and Ricci. This is an absolute must!... “  - eric schuurmans for www.rootstime.be

Eric Schuurmans

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: JJ APPLETON AND JASON RICCI
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Album track list:
01.”Don’t Take Advantage of Me” [Baker] – 02.”Hurt Myself”** – 03.”I Got the Feeling”* – 04.”Distraction”* – 05.”Geaux Nuts Kids”** – 06.”Don’t Badger the Witness”** – 07.”Standing in the Savety Zone” [Jones] – 08.”Brighther Days”* – 09.”For the Days Last Time” – 10.”Stay” [Ekko/Parker] – Written by Appleton* & Ricci**, except where otherwise [noted] ℗ 2018

Album line-up:
JJ Appleton: guitar, resonator, vocs
Jason Ricci: harmonica, vocs
Derek Nievergelt: acoustic bass

Discography JJ APPLETON & JASON RICCI:
Beautiful Slop [2018] | Dirty Memory [2015] |  
Discography JJ APPLETON:
Black And White Matinee [2008] | Someone Else's Problem [2006] | Uphill To Purgatory [2005] | 500 Moments (EP) [2003] |
Discography JASON RICCI:
Approved By Snakes, With The Bad King [2017] | Down That Road... (compilation of Live tracks) [2010] | Done with The Devil [2009] | Rocket Number 9 [2007] | Blood On the Road [2006] | Her Satanic Majesty Requests Harmonica Music (compilation) [2005] | Live At Checkers Tavern [2004] | Feel Good Funk [2001] | Down At The Juke [1997] | Jason Ricci [1995] |

 

 

Artiest info
Website  
 

Label:  Jon Jason Appleton / Old Boy Network

video