RIPOFF RASKOLNIKOV BAND - SMALL WORLD

Laat ons duidelijk wezen: Als Ian Siegal iemand catalogeert tussen namen als Dylan, Waits, Prine Van Zandt, Costello en Zevon, dan weet u dat het hier om een bijzonder hoogstaande artiest moet gaan! Dat is nu net wat er gebeurt met de Oostenrijkse Ripoff Raskolnikov. “Wie ?” hoor ik u vragen , en dat is te begrijpen, maar luister eens naar het schitterende “Temporary” dat je op Siegal’s livealbum “One Night In Amsterdam” kan terugvinden. Dat nummer is namelijk van de hand van Ripoff (echte naam Ludwig Knoglinger), en de man schrijft meerdere dergelijke pareltjes.

Op deze “Small World” presenteert de man ons elf dergelijke nummers, samen met zijn uitstekende Hongaarse band. We besparen u de namen van deze muzikanten maar u kan ze terugvinden onderaan deze recensie. Uiteraard heeft hij bewondering voor legendarische blueshelden als Blind Willie McTell, Robert Johnson of John Lee Hooker maar net als zijn vriend Siegal weet hij dit te vertalen in een eigen interpretatie van bluesmuziek. En wat is dit een groots album geworden ! Zowel muzikaal als tekstueel is de man nergens minder dan indrukwekkend. Na afloop begrepen we volledig waarom Ian Siegal deze Raskolnikov tussen de aangehaalde namen plaatste.

Al van bij aanvang heeft de man de luisteraar bij de keel met het pakkende “Sharks”. Het nummer, de problematiek van de bootvluchtelingen belichtend, herbergt een fantastische bijdrage op saxofoon. Trouwens, met de “haaien” verwijst Ripoff fijntjes naar de onbekwame politici. En dit is niet de enige song waar hij tekstueel imponeert, de plaat bulkt ervan, en dit allemaal op schitterende muziek, laat ons dit vooral niet vergeten ! De teksten kan je trouwens ook probleemloos volgen op het bijhorende booklet.

Let op, dit wil nu ook niet meteen zeggen dat dit een makkelijke plaat is ! Het vergt meerdere luisterbeurten voor het zich volledig prijs zal geven en ’s mans persoonlijke benadering van de Blues zal ook wel wat inspanning vragen. Op “People” bijvoorbeeld flirt hij aarzelend met Reggae en op het briljante titelnummer krijg je zelfs een wat licht Oriëntaals tintje toebedeeld. Noem het hedendaagse Blues zo u wil, wij noemen het gewoon doodeerlijke en fascinerende muziek.

Luc Meert

 

Tracks:
01 Sharks
02 The Way The Wind Blows
03 Inuit Girl
04 Blue Afternoon
05 People
06 So Much Water
07 Thang
08 Ada
09 Small World
10 Small Town Beauty
11 I'll Walk Away

Muzikanten:
Ripoff Raskolnikov: gitaar en zang
Szabolcs Nagy: piano, lapsteel
Lajos Gyenge: drums, percussie
additional musicians:
Sandor Toth: tenorsax
Attila Herr: bass
Balazs Szokolay "Dongo": whistle
Zsolt Pinter: mandoline, banjoArtiest info
Website  
 

Label: XLNT Records
Dist.: Bertus

video