OI VA VOI – MEMORY DROP

Hoewel ik toch al vele jaren vrij intensief met muziek bezig ben, moet ik nu toch met een licht gevoel van schaamte erkennen dat ik in de voorbije jaren nog niet gehoord had van de formatie ‘Oi Va Voi’. In de biografie die bij hun nieuwe plaat “Memory Drop” zat, staat echter dat deze Britse band uit Londen met dit album al toe is aan hun achtste release sinds de oprichting in 2000.

Met nummers in de indie rock en alternatieve folkstijl en hun interesse voor wereldmuziek heeft deze negenkoppige groep, samengesteld uit leden met Joodse en Oost-Europese roots, dus al een hele lange weg afgelegd in deze 21e eeuw, dit ondanks een sabbatperiode van negen jaar. Ter info: groepsnaam ‘Oi Va Voi’ komt bovendien ook uit het Jiddish en modern Hebreeuws en betekent zoiets als het vaak uitgeschreeuwde ‘Oh My God’.

Op dit nieuwe album “Memory Drop” worden de vocalen bijna allemaal verzorgd door de nieuwe zangeres Zohara Niddam en de Londense violiste Anna Phoebe draagt op heel wat tracks ook haar steentje bij. De speciale en herkenbare sound van ‘Oi Va Voi’ wordt gekenmerkt door de Oosterse klanken en de extra inbreng van blaasinstrumenten als trompet (met David Orchand) en klarinet (met Steve Levi), toegevoegd aan muziek die gespeeld wordt met conventionele instrumenten.

De openingstrack “Arrival” wordt gezongen door Steve Levi, maar daarna neemt Zohara Niddam de microfoon over voor het loepzuivere inzingen van de song “Vanished World” (zie video) die als tweede single uit dit album werd getrokken, na het eerder al uitgebrachte poppy nummer “Big Brother”. Eén van de mooiste liedjes op “Memory Drop” naar onze bescheiden mening is het knap gezongen nummer “Address Unknown” waarin Anna Phoebe een belangrijke bijdrage op viool komt afleveren. Ook behoorlijk indrukwekkend is het weer door Steve Levi gezongen liedje “Empty Boxes” met mooie instrumentale intermezzo’s op viool en trompet.

Met het aan Oosterse ‘klezmer’-muziek herinnerende nummer “Opium” en het theatrale, ritueel klinkende instrumentaaltje “Shelter” komt er een einde aan deze nieuwe plaat van ‘Oi Va Voi’. De band komt dit album in februari 2019 tijdens vijf optredens voorstellen aan het publiek in Nederland. Of België ook nog op de agenda terecht zal komen is bij het ter perse gaan nog niet geweten. Het zou wel een heel leuke verrassing zijn.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: V2 Records Benelux

video