ACE OF CUPS – ACE OF CUPS

‘I really like it cause it makes me feel so good’, zo begint het op de video te beluisteren nummer “Feel Good”, de eerste single uit het officiële debuutalbum van de al in de zomer van 1967 aka ‘The Summer Of Love’ in San Francisco opgerichte vrouwenrockgroep ‘Ace Of Cups’. Ze begonnen destijds als een vijftal op te treden met eigen nummers en de oorspronkelijke bandleden waren bassiste Mary Gannon, pianiste Marla Hunt, gitariste Denise Kaufman, leadgitariste Mary Ellen Simpson en drumster Diane Vitalich. De leadzang bij hun nummers werd afwisselend verzorgd door alle leden, met uitzondering van de drumster.

Van bij het begin vielen de dames van ‘Ace Of Cups’ op door hun excellente vocale performance en door de knappe pop- en rocksongs die ze zelf componeerden. Het leverde hen de bewondering op van diverse grote muziekhelden uit die tijd met o.a. Jimi Hendrix, ‘Jefferson Airplane’, Jackson Browne, ‘The Band’ en ‘The Greatful Dead’.

Om uiteenlopende redenen werd er eind jaren ’60 echter nooit overgegaan tot het maken van een studioalbum en na een aantal jaren kwam er in 1972 een geruisloos einde aan het bestaan van deze band en de vrouwen gingen elk hun eigen weg, vormden een gezin of gingen hun eigen muzikale weg. Vijftig jaar later kwamen vier van de originele leden (zonder pianiste Marla Hunt) echter terug samen om met producer Dan Shea (van o.a. Mariah Carey en Celine Dion) hun eerste plaat op te nemen en dat werd meteen een dubbelalbum met 36 nummers.

Collega’s en fans van weleer boden zich spontaan aan om mee te werken aan de opname van het naar de groep vernoemde album “Ace Of Cups”. Zo zien we op de tracklijst o.a. de namen van Taj Mahal, Bob Weir (van ‘Grateful Dead’), Jorma Kaukonen en Jack Casady (beiden van ‘Jefferson Airplane’), de Amerikaanse acteur Peter Coyote en Buffy Sainte-Marie opduiken. ‘Ace Of Cups’ anno 2018 lijkt eerder een uit oma’s samengestelde seniorenclub te zijn, maar de instrumentale kwaliteiten van deze vier dames blijven onaangetast en hun vocale prestaties zijn kristalhelder.

Bijna alle nummers op deze dubbelaar werden door Denise Kaufman of Mary Gannon geschreven en daar zijn zeker enkele songs bij die het ook dezer dagen tot in de hitlijsten zouden kunnen schoppen. O.a. de eerste single “Feel Good”, “Pretty Boy”, de ballads “We Can’t Go Back Again” en “Taste Of One” of het door Bob Weir gezongen liedje “The Well” zijn allemaal uitstekende tracks van de eerste cd.

Op album nummer twee komen de meeste gastmuzikanten in de songs aan bod met o.a. het samen met de Amerikaanse blueslegende Taj Mahal gezongen nummer “Life In Your Hands”, het door Peter Coyote gebrachte walsje “As The Rain” en het liedje “Pepper In The Pot” waarin de 77-jarige Canadese singer-songwriter Buffy Sainte-Marie het zangwerk voor haar rekening neemt. Daarnaast willen we ook nog twee door de ‘Ace Of Cups’ zelf gezongen nummers vermelden: countryballad “On The Road” en het romantische “Indian Summer”.

Voor we hier gaan afsluiten verheugen we ons u te kunnen melden dat er volgend jaar al een vervolgplaat voor dit debuutalbum zal komen. De ‘Ace Of Cups’ brengen dan nog eens twintig nummers uit waarvoor opnieuw gastmuzikanten als Sheila E. en Jackson Browne zijn uitgenodigd voor een vocale bijdrage. We kijken er nu al met grote belangstelling en gezonde nieuwsgierigheid naar uit.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: High Moon Records
distr.: V2 Benelux

video