SONS OF BILL – OH GOD MA’AM

Abe, James en Sam Wilson uit Charlottesville, Virginia zijn de drie zonen van Bill Wilson, een muzikant en professor in de ‘filosofische theologie’ en ‘Zuiderse literatuur’ aan de universiteit van Virginia. ‘So what?’ zal u misschien wel denken, maar het wordt toch heel interessant als we er bij vermelden dat deze drie jongemannen ook allemaal deel uitmaken van de rootsrockgroep ‘Sons Of Bill’, samen met bassist Seth Green en drummer Todd Wellons.

Zanger-gitarist James Wilson zocht in 2005 zijn twee oudere broers op en vroeg hen om samen met hem deze muziekgroep te beginnen. Rond Kerstmis van datzelfde jaar hadden ‘Sons Of Bill’ hun allereerste optreden en binnen de kortste keren waren ze ook al klaar met de negen songs voor hun debuutplaat “A Far Cry From Freedom” die in 2006 op de markt kwam en de veelbelovende start betekende van een indrukwekkende muzikale carrière voor deze formatie.

Daarna volgden de albums “One Town Away” (2009), het door David Lowery van alt.rockgroep ‘Cracker’ geproduceerde “Sirens” (2012) en het door Ken Coomer (van ‘Uncle Tupelo’ en ‘Wilco’) geproduceerde “Love And Logic” (2014). Elke nieuwe platenrelease was de directe aanleiding tot toenemend succes dat langzaam maar zeker leidde tot een internationale bekendheid voor ‘Sons Of Bill’.

Dat er daarom ook met veel belangstelling werd uitgekeken naar hun vijfde studioalbum zal dan ook niet verrassen. Die plaat is er nu onder de titel “Oh God Ma’am”, een tien liedjes tellend album vol met schitterende melodieën en uitstekend zangwerk. Als voorbode van het album kregen we een tijdje geleden al een single aangeboden met het op de video te beluisteren nummer “Believer/Pretender”.

Al van bij de heerlijk mooie openingstrack “Sweeter, Sadder, Farther Away” zijn we helemaal ingepakt door de kwaliteit van de songs die ‘Sons Of Bill’ op deze cd heeft verzameld. De ballads “Easier”, “Good Mourning (They Can’t Break You Now)” en “Green To Blue” zijn echte muzikale pareltjes. Maar ook de pure rocksongs zoals “Firebird ‘85”, “Where We Stand”, “Before The Fall” en afsluiter “Old And Gray” zijn stuk voor stuk liedjes die met wat geluk tot klassiekers in het rootsrockgenre kunnen uitgroeien.

‘Sons Of Bill’ is een groep die we al van bij het prille ontstaan hebben opgevolgd. We kunnen alleen maar meegeven dat het kwintet uit Virginia ons tot nu toe bij de release van geen enkele van hun albums heeft ontgoocheld. Integendeel, net als bij de wijn worden ze met de jaren alsmaar beter en beter. Papa Bill Wilson heeft alle redenen om uiterst trots te zijn op zijn zonen. Alweer een topplaat!

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Loose Music

video