MICK HARVEY & CHRISTOPHER RICHARD BARKER – THE FALL AND RISE OF EDGAR BOURCHIER AND THE HORRORS OF WAR

Ik ben altijd al een grote fan geweest van de muzikale projecten die Mick Harvey in de voorbije jaren heeft ontwikkeld. De 60-jarige gitarist uit Australië is vooral bekend als lid van ‘The Birthday Party’, ‘The Triffids’ en als bassist bij ‘Nick Cave And The Bad Seeds’ waar hij in 2009 is uitgestapt. Maar hij is daarnaast ook een geweldige singer-songwriter en producer, twee eigenschappen die hij vooral in zijn zijprojecten weet te benutten. Zijn twee meest recente albums waren vertalingen van liedjes van Serge Gainsbourg die te horen zijn op Mick Harvey’s albums “Delirium Tremens” uit 2016 en “Intoxicated Women” uit 2017.

Voor zijn meest recente muzikale samenwerking ging hij aankloppen bij de Engelse Christopher Richard Barker, een auteur van kortverhalen en romans. Samen namen ze vijftien tracks op voor een conceptalbum dat de onmogelijke titel kreeg van “The Fall And Rise Of Edgar Bourchier And The Horrors Of War”. Die Edgar Bourchier was een jonge dichter tijdens de Eerste Wereldoorlog en het zijn diens 100 jaar geleden neergeschreven gedichten die hier op schitterende folk- en popmuziek werden gezet. De dichter overleed op 24-jarige leeftijd in 1917 als soldaat in de strijd bij Passendale in West-Vlaanderen.

Voor het opnemen van enkele nummers op dit album deed Mick Harvey een beroep op multi-instrumentalist J.P. Shilo, terwijl Jade Imagine, Simon Breed en Alain Johannes een bijdrage afleverden als gastvocalisten. De plaat klinkt als een soundtrack voor een film en elke track kreeg ook een schitterende melodie aangemeten. Zo is openingsnummer “Further Down The Line” (zie video) al meteen een prachtsong, maar er volgen er nadien nog veel meer.

Onze selectie van favoriete tracks uit deze plaat zijn het folky “The Poetic Clown” en “Pounding For Peace”, het lieflijk gezongen “A Secret Hidden Message”, het prachtige “Soft Spoken Bill” en het muzikale meesterwerkje in “The Darkling Fields Of Stowborough” dat ook wel iets van Nick Cave had kunnen zijn. We kunnen natuurlijk niet weten of dit soort muziek ook u kan bekoren, maar we willen u wel stellig aanraden om eens te gaan luisteren en u daardoor eventueel te laten overtuigen van de pracht van deze plaat van Mick Harvey & Christopher Richard Barker.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Mute
distr.: PIAS

video