DEAD CAN DANCE – DIONYSUS

De nieuwste plaat “Dionysus” van het in 1981 in Melbourne opgerichte Australische duo ‘Dead Can Dance’ bestaat eigenlijk uit amper twee tracks: “Act I” die 16 minuten en 42 seconden duurt en “Act II” die in totaal 19 minuten en 28 seconden muziek aflevert. Lisa Gerrard en Brendan Perry vormen de muzikale kern bij deze groep en ze worden bij hun optredens bijgestaan door multi-instrumentalisten James Pinker en Peter Ulrich en bassist Paul Erikson.

Dat ze zeer populair zijn bewijst het feit dat al hun optredens tijdens hun Europese tournee al maanden op voorhand uitverkocht zijn. Het duo heeft echter al aangekondigd dat ze tijdens die optredens niets uit dit nieuwe conceptalbum zullen gaan spelen. Opvallend bij de platen van ‘Dead Can Dance’ is dat Lisa Gerrard eigenlijk als zangeres fungeert, maar dat ze met haar stem enkel geluiden produceert en geen enkel verstaanbaar woord zingt.

De sound van de groep varieert van punk over Keltische muziek tot Oosterse muziek en zelfs een beetje klassieke muziek is nooit veraf. De oude en moderne percussieinstrumenten, die van zowat overal in de wereld kunnen komen, domineren vaak in hun nummers. Dikwijls worden er ook zogeheten ‘field recordings’, zoals opnamen van diergeluiden die in de natuur gemaakt werden, verwerkt in de tracks.

Als u eerder van vlot in het gehoor liggender muziek zou houden, dan is het werk van ‘Dead Can Dance’ niet echt voor u bestemd. Luister bijvoorbeeld op bijgaande video eens naar het bijna ritueel klinkende nummer “The Mountain”, de eerste van vier tracks uit “Act II” van deze nieuwe plaat. De inspiratie voor dit album vond Brendan Perry in de Griekse oudheid waar in de 16e eeuw muziek gecomponeerd werd in de vorm van een oratorium, bestaande uit zogeheten aktes, vandaar dus de eerder vermelde ‘Act I’ en ‘Act II’ op deze plaat.

In die aktes werden op deze plaat enkele aparte verhalen ondergebracht. Zo bestaat “Act I” uit “Sea Borne”, “Liberator Of Minds” en “Dance Of The Bacchantes” en wordt “Act II” gevormd door “The Mountain”, “The Invocation”, “The Forest” en “Psychopomp”. Het naar de Griekse god van de wijn vernoemde “Dionysys” is het negende studioalbum van ‘Dead Can Dance’ en volgt zes jaar na hun laatst verschenen plaat “Anastasis”.

Dit is geen gemakkelijk beluisterbare plaat, die eerder gehuld wordt in een mystieke nevel en het Grieks mythologische aspect van deze plaat dient uitgelegd te worden om als luisteraar mee te zijn met de bedoelingen die Brendan Perry en Lisa Gerrard hadden bij de creatie van dit album.

(valsam)

 


Artiest info
Website  
 

Label: PIAS Recordings
distr.: PIAS

video