TIMBER – THE FAMILY

Will Stewart was één van de stichtende leden van de Amerikaanse countrysoulformatie ‘Willie And The Giant’ uit Nashville, Tennessee. Janet Simpson zong bij een aantal groepen waaronder ‘Wooden Wand’, ‘Delicate Cutters’ en ‘Teen Getaway’. Toen ze een dagje vrij had vroeg Will Stewart Janet Simpson om in de studio piano te spelen en mee te komen zingen op enkele liedjes die Stewart had geschreven. Zo leerden ze mekaar voor het eerst kennen en tijdens de daaropvolgende zomer vroeg hij haar opnieuw om eventueel samen liedjes te gaan schrijven.

Al snel waren er voldoende songs om in 2015 een eerste plaat op te gaan nemen in Birmingham, Alabama onder toezicht van producer Lester Nuby. Die debuutplaat was een ep-tje dat werd vernoemd naar de groepsnaam die ze voor hun samenwerking hadden gekozen: “Timber”. Gedurende de volgende drie jaar werd er naarstig verder gewerkt aan nieuwe nummers die dit jaar op hun eerste volwaardige album “The Family” zijn beland.

‘Timber’ heeft zich in die periode ook een eigen herkenbaar geluid toegeëigend door de melancholie die ze in hun zang en muziek hebben verwerkt. Devendra Banhart-producer Lynn Bridges ontfermde zich over de opname van de acht liedjes die voor deze plaat werden geselecteerd. De erg mooie openingstrack “Burying Ground” zet meteen de toon voor de rest van dit album met een door Janet Simpson al even ingetogen gezongen nummer “As A Kill” als tweede song.

Will Stewart neemt in het melodieuze “Colors” de leadzang voor zijn rekening met Janet in zachtjes ondersteunende harmony vocals, waarna zij opnieuw de teugels strak in handen neemt voor het intimistische “Downtown”, een lied dat ons even aan vroeger werk van Hope Sandoval en haar band ‘Mazzy Star’ doet denken. Track nummer vijf op “The Family” is het harmonieus samen gezongen nummer “Sunstroke” dat u op de video kunt beluisteren.

Bij het folky nummer “Shuttlecock” lijkt de zangpartij van Janet Simpson wel erg sterk op die van Natalie Merchant, de voormalige zangeres van de formatie ’10.000 Maniacs’ en ook het bijpassende gitaarwerk van Will Stewart past hier wonderwel bij de sound van die Amerikaanse rockband. Maar daarna worden we weer snel meegesleurd in de treurnis en intimiteit via het sober gebrachte liedje “Errant Oblivion”. Daarmee zijn we al toegekomen aan de afsluiter “Move”, een alt.countrynummer waarin Janet Simpson nog eens haar briljante zangtalent laat horen. Dit album “The Family” van ‘Timber’ is er eentje om te koesteren voor de warme en intieme momenten op duistere winteravonden.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Cornelius Chapel
Distr.: Bertus

video