MICKELSON – A WONDROUS LIFE

Scott Mickelson uit San Francisco verkoos om zijn muzikale loopbaan als vertolker van indie folk- en rocksongs te gaan realiseren onder zijn familienaam ‘Mickelson’. Zijn imponerende stemgeluid lijkt perfect geschikt voor het soort liedjes die hij opnam voor zijn nieuwste plaat “A Wondrous Life”. In de jaren ’90 was hij de frontman-leadzanger bij de formatie ‘Fat Opie’ waarmee vijf platen werden uitgebracht, tot hij besloot om aan een solocarrière in de muziek te gaan werken.

In 2015 verscheen zijn debuutplaat “Flickering” waarmee hij enkele nominaties voor een ‘Grammy Award’ wist te versieren. Dit jaar was het dan tijd geworden voor een vervolgplaat, wat dus de finale bestemming werd voor dit stevig rockende “A Wondrous Life”. De teksten en de muziek van de tien tracks die op dit album staan werden allemaal door Scott Mickelson zelf geschreven.

Vocaal doet hij ons af en toe denken aan iemand als John Mellencamp, maar we vinden dat er ook gelijkenissen zijn met de stem van Gary Lightbody, de zanger van ‘Snow Patrol’, dit laatste vooral in het erg knappe nummer “Hail Marys”. Al van bij het openingsnummer “Plastic, Vinyl & Leather” gaat de beuk er stevig in en ook opvolger “No Such Luck” swingt en imponeert door het krachtige zingen van ‘Mickelson’.

Wij houden vooral van het wat meer ingetogen gebrachte folkrocknummer “Crazy Is The Only Place For A Saint” dat u in een liveuitvoering op de video bij deze recensie kunt beluisteren. Ook het muzikaal zeer knap opgebouwde nummer “Motherless Son” kan ons zeer bekoren. Voor “When I Paint My Halo Gold” en “Bitter Sea” lijkt hij zijn inspiratie gehaald te hebben bij Bruce Springsteen.

Hoewel hij voor enkele nummers wat hulp in de opnamestudio heeft gehaald vor de instrumentatie is “A Wondrous Life” toch vooral een soloproject van Scott Mickelson waarbij hij alle instrumenten zelf heeft ingespeeld en ook tekende voor de producersrol. Dat hij zijn muzikale helden respecteert, bewijst hij bovendien in de instrumentale slottrack van dit album. Dat is een nummer met knap blazerswerk van Luke Kirley dat als eerbetoon vernoemd werd naar “B. Wilson” oftewel het legendarische ‘Beach Boys’-icoon en songschrijver Brian Wilson. Wij hebben alvast ruimschoots kunnen genieten van “A Wondrous Life”, deze tweede plaat van ‘Mickelson’.

(valsam)

 

 

 

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Toy Monkey Publishing

video