CRUDA - LA CRUDA REALIDAD

 

Ze timmeren al even aan de weg, deze mensen uit het Leuvense, in een aantal van de Leuvense kroegen kan je hen regelmatig zien spelen, net als op de festivals, die de universiteitsstad kent. Nu zijn ze er met een eerste (?) ep’tje, dat, naar ik vermoed, promotoren en mogelijke organisatoren moet helpen om het gezelschap te boeken op hun eigen feestelijke gelegenheden. Het zestal grossiert in een mix van latin- en Afro-Amerikaanse ritmes- zelf gebruiken ze de term “tropicalia”- die extra kleur krijgen door de bij momenten redelijk wild tekeergaande sax, de aan flamenco, bossa en rumba reminiscerende akoestische gitaar en vooral door de meer dan fraaie stem van zangeres Chantal Alvarez.

Uit het simpele hoesje, zonder enige nota, kan ik niet afleiden of de songs van eigen makelij zijn of geleend, noch wie mogelijk de componisten zijn, maar wat ik hoor is inderdaad een een nogal uiteenlopende mix, waar je heel soms ook pop in onderkent, maar die steevast tot bewegen aanzet. Deels in het Engels gezongen, deels in het Spaans, geven deze zes nummers in ruim een half uur een behoorlijke indruk van wat je in huis haalt, als je deze band op je affiche zet. Zelf zag ik ze een keer kort bezig op Colora in Leuven, maar dat was slechts een stukje van hun concert en kon ik dus zien hoe vlot het publiek in beweging kwam bij deze vlotte muziek, waar ik maar één bemerking bij heb: er is nood aan wat variatie, want de nummers liggen bij momenten wel héél dicht in elkaars buurt. Als ze er ooit over denken een volwaardige CD uit te brengen, zal er aan uitbreiding van het repertoire moeten gedacht worden en vooral dan in de breedte.

Ik hoor nu bij momenten heel leuke nummers, maar net zo goed zit ik me af te vragen waar een nummer eigenlijk naartoe moet leiden. Dat doet niks af aan de intrinsieke kwaliteiten van de band, maar nu steken “La Cruda Realidad” en “Tristeza” dé ver boven de andere songs uit. Hoe vat je zoiets samen? Niet slecht als kennismaking, maar er zit meer in. Zo denk ik toch. Een goeie producer zou de dingen wellicht ook een heel eind in de juiste richting kunnen sturen, zodat, wat nu nog iets te vaak “een aanzet tot” of een “ideetje” is, uitgewerkt kan worden tot een heuse song.

(Dani Heyvaert)

 

LINE-UP
Dave Hannes - Bas
Bart Thoelen - Gitaar
Tomas Boulanger - Drum
Frederik Kühn - Percussie
Alexander Dingens - Blazer
Chantal Alvarez - Stem

Artiest info
   
 

video