ROB MOIR – SOLO RECORD

Canada is al sinds jaar en dag hofleverancier van uitstekende singer-songwriters. Denk daarbij bijvoorbeeld aan artiesten als Joni Mitchell, Neil Young, Leonard Cohen, Gordon Lightfood, Sarah McLachlan, k.d. lang, Alanis Morissette, Bruce Cockburn, Buffy Sainte-Marie of Ron Sexsmith. Voeg aan dit zeer onvolledige lijstje vanaf nu ook maar de naam van Rob Moir toe.

Met zijn eerste groepje ‘The Stiffs’, later herdoopt tot ‘Dead Letter Dept.’, begon de in Toronto, Ontario wonende singer-songwriter aan een muzikale carrière in 1995. Zijn eerste plaat als soloartiest was een ep-tje dat verscheen in 2010, gevolgd door zijn officiële debuutplaat “Places To Die” uit 2013 en diens in 2015 verschenen opvolger “Adventure Handbook”.

Nu is er echter een nieuw derde studioalbum van Rob Moir op onze redactie gearriveerd, een plaat die de veelzeggende titel “Solo Record” heeft gekregen en die twaalf nummers bevat waarvoor Rob Moir eigenhandig alle teksten en muziek heeft geschreven. Zijn brede vocale reikwijdte doet soms denken aan onze eigen Joost Zweegers van ‘Novastar’ en ook de stem van Neil Finn van de Nieuw-Zeelandse formatie ‘Crowded House’ komt ons bij de beluistering van dit album af en toe voor de geest.

Deze plaat begint met een geheel akoestisch gebrachte nummer “Love Is A House On Fire”, gevolgd door de mooie uptempo gepresenteerde single “Sometimes You Gotta Go” (zie video). Dan volgt er een leuke woordspeling in het nummer “Rome Leads To All Roads” dat het stevig rockende “I Recognize Nothing” voorafgaat.

Bij onze favoriete liedjes op “Solo Record” horen het vocaal ijzersterk klinkende “Wolves”, de folky countryballad en intiem liefdesliedje “Claudine”, het zeer poppy “Lonely English” dat veel hitpotentieel heeft, “Lost In A Memory” dat op identieke wijze begint als de ‘Snow Patrol’-hit “Chasing Cars” en ook de alweer schitterend gezongen albumafsluiter “Infinity Fool” kan ons zeer bekoren.

Zoals in de aanvangsparagraaf al aangehaald stellen we voor om Rob Moir meteen toe te voegen aan het indrukwekkende lijstje van legendarische Canadese singer-songwriters. De toekomst zal ons gelijk dan wel komen bewijzen via nieuw werk van dit grote muzikale talent uit Toronto. Met zijn zichzelf opgelegde ritme van zo’n 200 optredens per jaar moet het wel mogelijk zijn om deze man-met-gitaar in de volgende jaren ook een paar keer live aan het werk te zien in Europa. Wij zullen er dan bij zijn.

(valsam)

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Make My Day Records
distr.: Sonic RendezVous

video