TREETOP FLYERS – TREETOP FLYERS

‘Treetop Flyers’ is een in 2009 opgericht Londens trio muzikanten bestaande uit Reid Morrison, Sam Beer en Laurie Sherman. Deze folkrockgroep won in 2011 de talentenwedstrijd die georganiseerd werd door het beroemde ‘Glastonbury Festival’, waardoor ze de studio mochten intrekken en in de lente van 2013 na de release van een paar singles en de ep “Things Will Change” hun officiële debuutplaat “The Mountain Moves” konden lanceren.

Bij ‘Rootstime’ waren we destijds meteen gewonnen voor de prachtige sound en dito muziek die ‘Treetop Flyers’ op dat album hadden opgenomen. Vanzelfsprekend waren we dan ook zeer geïnteresseerd toen hun tweede album “Palomina” in 2016 uitkwam en op deze recensiepagina’s eveneens op een zeer hoge kwotering van ondergetekende kon rekenen.

Ik ben nu eigenlijk even verheugd dat ook hun derde album, dat simpelweg “Treetop Flyers” als titel kreeg, via onze redactie ook bij mij is beland voor het schrijven van een recensie. Er werden deze keer tien nieuwe nummers opgenomen in de ‘The Cube’-studio in Stoke Newington, Londen en ook nu kunnen we alleen maar lovende commentaren geven op het op dit album afgeleverde werk.

De nummers werden door de band opgenomen met de hulp van drummer Rupert Shreeve en ook saxofonist Geoff Thomas Widdowson levert op saxofoon een paar keer een schitterende bijdrage af. Van de tien tracks zijn de prachtige opener “Fleadrops” en de afsluiter “Door” geheel instrumentale nummers, terwijl de geweldige, soms op ‘Simply Red’-zanger Mick Hucknall lijkende falsetzang van Reid Morrison op de overige acht liedjes weet te imponeren.

Er zitten ook wel wat elementen uit de ‘Motown’-soul in de liedjes op deze plaat, o.a. in de vlot in het gehoor liggende songs “Sweet Greens & Blues” en “It’s Hard To Understand”, maar vocaal komt deze band het best tot zijn recht in de emo-ballads die zowat de helft van de tracklijst in beslag nemen. Sam Beer neemt de leadzang voor zijn rekening in het nummer “Kooky Clothes” en collega Reid Morrison zingt op betoverende wijze het erg sobere “Astral Plane”, evenals het heerlijk soulvol swingende “Warning Bell” en het acht en halve minuut durende “Art Of Deception”, twee songs waarvoor ook blazers in de opnamestudio werden gehaald.

In een schitterende close harmony zingen Sam Beer en Reid Morrison daarna samen op het intiem beklijvende, geheel akoestisch gebrachte nummer “I Knew I’d Find You”. Maar van het liedje “Needle”, onze absolute favoriete song op dit album, kunt u lekker meegenieten via de aan deze recensie toegevoegde video.

Deze derde full-cd van ‘Treetop Flyers’ is misschien ook wel hun beste, maar laat dat vooral niets afdoen aan de kwaliteit van zijn twee voorgangers. Dit trio is gewoonweg een permanente leverancier van de hoogste kwaliteitsmuziek en we kunnen dan ook alleen maar besluiten met u dringend aan te raden om eens kennis te gaan maken met het werk van deze Britse band.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Loose Music

video