JESS KLEIN – BACK TO MY GREEN

Al van bij de eerste noten van de openingstrack “In Dreams” (zie video) zullen we meteen te weten komen wat we mogen verwachten van de nieuwe plaat “Back To My Green” van de nu 44-jarige Amerikaanse zangeres en songschrijfster Jess Klein. Na een verblijf van 8 jaren in Austin, Texas woont zij momenteel in Hillsborough, North Carolina. Ze is al meer dan 15 jaar actief in de wereld van de folk- en countrymuziek.

Niet dat we dat nog niet wisten, want deze dynamische dame kwam voor het eerst op onze muzikale radar in 2006 met de plaat “City Garden”, gevolgd in 2010 door haar album “Bound To Love” dat toen al haar zevende plaat was. Daarna mocht ik ook nog uiterst positieve recensies voorzien voor haar in 2012 verschenen plaat “Behind The Veil”, voor de 2013 uitgebrachte ep “Shy Girl” en voor het in 2014 op de markt gekomen album “Learning Faith”.

Dat we nu dan ook niet anders dan lovend kunnen en zullen zijn over deze nieuwe plaat “Back To My Green” zal u dan allicht niet echt verbazen. De in de vakpers soms geopperde vergelijkingen tussen Jess Klein met o.a. Gillian Welch en Lucinda Williams kunnen we zeker begrijpen, maar wij willen haar toch vooral een eigen geluid toedichten.

Ook haar rijke kwaliteiten als songschrijfster komen in de tien nummers op deze plaat weer helemaal op het voorplan. Liedjes als “In Dreams”, “Tougher Than I Seem” en “Mammal” worden alleen maar door heel grote songwriters neergepend en als ze dan ook nog eens door deze Jess Klein gezongen worden, dan zijn we tijdens de volledige beluistering van deze cd even helemaal van de wereld.

Het wordt zelfs even zeer beklijvend en emotioneel in het enkel door akoestische gitaar begeleide nummer “New Thanksgiving Feast” en ook het melancholische “4 The Girlz” mikt tekstueel recht op het gevoelige hart. Het verhalende “Kid” is alweer zo’n topsong die je elke dag een paar keer zou willen horen en in afsluiter “I Hear Love” bidt Jess Klein tot God voor een meer vredelievende en geweldloze wereld. Dat is een wens die blijkbaar nog niet verhoord is geworden, gezien de dagelijkse actualiteit die we in het nieuws moeten aanschouwen. Topplaat!

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Blue Rose Records
Distr.: Sonic RendezVous

video