THE RASCALS – SEE / SEARCH AND NEARNESS

Als muziekrecensent vraag ik me af en toe toch eens af hoever de interesse en het geheugen van de lezers van ons magazine reiken. Die gedachte kwam bij me op toen ik hier het pas heruitgegeven dubbelalbum “See” en “Search And Nearness” van de Amerikaanse pop-, soul- en rockgroep ‘The Rascals’ voor het schrijven van een recensie kreeg aangeboden.

‘The Rascals’ uit New York waren eind jaren ’60-beginjaren ’70 ook wel gekend als ‘The Young Rascals’ en de bandleden ten tijde van de release van hun zesde studioalbum “See” in 1969 waren leadzangers Eddie Brogati en Felix Cavaliere, die ook op piano- en orgeltoetsen speelde, gitarist Gene Cornish en drummer Dina Danelli.

Twee jaar later toen hun laatste plaat “Search And Nearness” verscheen waren ‘The Rascals’ herleid tot een trio, aangevuld met gastmuzikanten voor de opname van de plaat. Eddie Brogati had de groep namelijk verlaten tijdens de opnamen, maar er staan toch nog drie door hem ingezongen nummers op de plaat, namelijk de psychedelische rocksong “Fortunes” die drummer Dina Danelli had geschreven, het door gitarist Gene Cornish gecomponeerde “I Don’t Know” en de cover van ‘The Box Tops’-klassieker “The Letter”.

De singles uit het album “See” waren de op de bijgaande video te horen titeltrack, “Carry Me Back” en “Hold On” dat op de single gekoppeld werd aan het nummer “I Believe” dat later op het album “Search and Nearness” werd opgenomen. De meeste van de 22 nummers op beide albums werden geschreven en gezongen door Felix Cavaliere.

‘The Rascals’ scoorden in de periode van hun oprichting in 1965 tot het ontbinden van de groep in 1972 een aantal hits, waarvan de bekendste zeker de nummer 1-hits “Good Lovin’” uit 1966, “Groovin’” uit 1967 en “People Got To Be Free” uit 1968 zijn. De groep werd in 1997 opgenomen in de beroemde ‘Rock And Roll Hall Of Fame’ na een lovende introductiespeech van Steve Van Zandt en de vier originele bandleden kwamen in 2012 eveneens opnieuw samen voor een serie reünieconcerten.

(valsam)

 

TRACKLIST:
SEE
See
I’d Like To Take You Home
Remember Me
I’m Blue
Stop And Think
Temptation’s ’Bout To Get Me
Nubia
Carry Me Back
Away Away
Real Thing
Death’s Reply
Hold On
SEARCH AND NEARNESS
Right On
I Believe
Thank You Baby
You Don’t Know
Nama
Almost Home
The Letter
Ready For Love
Fortunes
Glory Glory

 

Artiest info
Website  
 

Label: BGO Records

video