JERRY LEE LEWIS – JERRY LEE LEWIS / WHEN TWO WORLDS COLLIDE / KILLER COUNTRY

83 jaren staan er al op de teller van de Amerikaanse rockmuzikant Jerry Lee Lewis. In zijn leven was er maar weinig ruimte voor windstilte, want hij kende naast zijn zeven huwelijken eerder periodes die varieerden tussen storm over turbulentie tot hevige orkanen. Sinds hij in 1956 een platencontract tekende bij Sam Phillips van ‘Sun Records’ in Memphis, Tennessee, waar hij eerst werd aangenomen als studiomuzikant, heeft hij een lange reeks van platen opgenomen met songs die wisselend succes kenden, maar hem in de volgende 60 jaar toch onmiskenbaar zeer relevant hebben gemaakt in de muziekgeschiedenis van de rock’n’roll.

Hij was amper 9 jaar oud toen hij al plaatsnam achter de piano en er de flamboyante speelstijl van zwarte predikanten en zwarte muzikanten imiteerde, zoals hij geleerd had van bij hun optredens in kerken en concertzalen. Zijn honky tonk-speelstijl op de piano werd het belangrijkste kenmerk van zijn succesrijke carrière.

Bij ‘Sun Records’ kon hij in de studio jammen met Carl Perkins, Johnny Cash en Elvis Presley, een kwartet topmuzikanten dat later in de hoedanigheid beroemd werd als ‘The Million Dollar Quartet’. In 1957 brak Jerry Lee Lewis door als soloartiest met twee van zijn grootste hits, zijnde “Whole Lotta Shakin’ Goin’ On” en “Great Balls Of Fire”. Zijn unieke podiumact waarbij hij rechtstaand piano speelde en zelfs af en toe zijn piano in brand stak, werd beroemd en berucht en zijn enthousiaste en energieke optredens bezorgden hem al snel zijn bijnaam van ‘The Killer’.

In de jaren ’60 stortte hij zich naast zijn rock’n’rollstijl ook opnieuw op zijn oude liefde voor de countrymuziek en nam hij enkele albums op in dit genre. Drie van deze Jerry Lee Lewis-platen werden nu verzameld op twee cd’s die in een gedigitaliseerde versie opnieuw op de markt worden gebracht door het om zijn re-releases bekende platenlabel ‘Beat Goes On (BGO) Records’. Die albums zijn het in 1979 opgenomen titelloze “Jerry Lee Lewis” en de twee in 1980 voor het eerst verschenen albums “When Two Worlds Collide” en “Killer Country”.

Op deze drie platen krijgen we een behoorlijk indrukwekkende serie aan coverversies van nummers die bij de muziekliefhebbers zeker ook in de originele uitvoeringen bekend zijn. Enkele voorbeelden zijn “Every Day I Have To Cry” van Arthur Alexander, “Who Will The Next Fool Be” van Charlie Rich, “(You’ve Got) Personality” van Lloyd Price, “When Two Worlds Collide” van Roger Miller en later tot hit gebombardeerd door Jim Reeves, “Folsom Prison Blues” van Johnny Cash (zie video met Jerry Lee’s liveuitvoering in het ‘Wembley Stadium’ in Londen in 1981) en het stokoude “Over The Rainbow” dat in 1939 een hit was voor Judy Garland in de film “The Wizard Of Oz”.

In 1986 werd Jerry Lee Lewis tijdens een grote ceremonie opgenomen in de befaamde ‘Rock And Roll Hall Of Fame’ en datzelfde jaar trok hij opnieuw naar de ‘Sun Studios’ in Memphis om er samen met Carl Perkins, Johnny Cash en Roy Orbison onder leiding van John Fogerty een plaat op te nemen die de wereld werd ingestuurd onder de nostalgische titel “Summer of ‘55”. In 1989 verscheen de film “Great Balls Of Fire!” over de beginjaren van Jerry Lee Lewis in de wereld van de rock’n’roll.

In 1998 ging hij nog samen met Chuck Berry en Little Richard op tournee doorheen Europa en in 2006 verscheen zijn laatste officiële plaat onder de veelzeggende titel “Last Man Standing”. Little Richard, Mick Jagger, Willie Nelson, Keith Richards, Rod Stewart en Jimmy Page droegen allemaal hun steentje bij aan dat album dat meteen ook de allerlaatste bestseller van Jerry Lee Lewis is geworden.

(valsam)

 

TRACKLIST:
JERRY LEE LEWIS

Don’t Let Go
Rita May
Every Day I Have To Cry
I Like It Like That
Number One Lovin’ Man
Rockin’ My Life Away
Who Will The Next Fool Be
(You’ve Got) Personality
I Wish I Was Eighteen Again
Rocking Little Angel


WHEN TWO WORLDS COLLIDE

Rockin’ Jerry Lee
Who Will Buy The Wine
Love Game
Alabama Jubilee
Good Time Charlie’s Got The Blues
When Two Worlds Collide
I Only Want A Buddy Not A Sweetheart
Honky Tonk Stuff
Toot, Toot, Tootsie, Goodbye


KILLER COUNTRY

Folsom Prisom Blues
I’d Do It Again
Jukebox Junky
Too Weak To Fight
Late Night Lovin’ Man
Change Places With Me
Let Me On
Thirty-Nine And Holding
Mama,This One’s For You
Over The Rainbow

Artiest info
Website  
 

Label: BGO Records

video