JUDY COLLINS – LIVING / TRUE STORIES AND OTHER DREAMS / JUDITH

‘Beat Goes On (BGO) Records’ is langzaamaan ons favoriete platenlabel aan het worden, vooral omdat zij zich hebben toegelegd op het opnieuw uitbrengen van bekende oude vinylplaten in een perfect geluid presenterende gedigitaliseerde versie op cd. We hebben er hier zo al een hele serie besproken en toch weet het Britse label ons steeds weer opnieuw te verrassen.

Deze keer doen ze dat met drie platen van de Amerikaanse folkzangeres en songschrijfster Judy Collins, met name de destijds op het ‘Elektra Records’-label verschenen albums “Living” uit 1971, “True Stories And Other Dreams” uit 1973 en “Judith” uit 1975. We gaan straks wat verder in op de liedjes die op deze drie platen staan, maar eerst willen we u toch nog wat meer vertellen over Judy Collins zelf.

De nu 79-jarige Judith Marjorie Collins woont dezer dagen in Manhattan, New York City met haar tweede echtgenoot. In haar bijna 60 jaar durende carrière slaagde zij er in om vier ‘Grammy Awards’ voor haar werk te krijgen. Haar debuutplaat “A Maid Of Constant Sorrow” verscheen in 1961 toen ze net 22 jaar was geworden, maar een echte doorbraak kwam er pas zes jaar later toen de door Joni Mitchell geschreven song “Both Sides Now” uit haar toenmalige album “Wildflowers” een internationale hit werd en voor haar eerste ‘Grammy Award’ zorgde.

Andere liedjes van Judy Collins die de hitstatus bereikten zijn “Someday Soon”, “Chelsea Morning”, “Amazing Grace” en vooral “Send In The Clown” (zie video met live gebrachte uitvoering in 1976) dat op haar plaat “Judith” stond, het derde album dat op deze re-release te horen is. Zij is als grote fan van Pete Seeger en Woody Guthrie altijd geïnteresseerd gebleven om traditionele folkliedjes op te nemen en ze coverde gedurende haar carrière o.a. nummers van Phil Ochs, Bob Dylan, Jacques Brel en Tom Paxton, maar ook Leonard Cohen, Joni Mitchell en Randy Newman waren een bron van inspiratie voor Judy Collins.

Haar volledige discografie bestaat uit 28 studioalbums en 4 livealbums, waarvan het samen met haar voormalige geliefde Stephen Stills opgenomen album “Everybody Knows” in 2017 de laatste release was. Op “Living”, de eerste van de drie platen van dit compilatiealbum, brengt Judy Collins live gezongen versies van nummers van o.a. Leonard Cohen (“Joan Of Arc” en “Famous Blue Raincoat”), Joni Mitchell (“Chelsea Morning”) en Bob Dylan (“Just Like Tom Thumb’s Blues”). Ook op “True Stories And Other Dreams” staan covers van “The Dealer (Down And Losin’)” van Bob Ruzicka uit 1972, “So Begins The Task” van Stephen Stills en “The Hostage” van Tom Paxton.

Ook het derde album “Judith” in deze trilogie bevat enkele covers van o.a. “The Moon Is A Harsh Mistress” van Jimmy Webb, maar eerst opgenomen door Joe Cocker, “Angel, Spread Your Wings” van Danny O’Keefe uit zijn plaat “Breeze Stories” van 1973 en “Salt Of The Earth” van ‘The Rolling Stones’ uit hun album “Beggars Banquet” van 1968. Verder covert Judy Collins ook de ooit door Bing Crosby opgenomen traditional “Brother, Can You Spare A Dime” en de traditional “I’ll Be Seeing You” van Billie Holiday uit 1944, naast Steve Goodman’s hit uit 1971 “City Of New Orleans” en het minder gekende “Pirate Ships” van Wendy Waldman.

Zoals steeds het geval is met deze heruitgegeven platen, is ook dit trio albums van Judy Collins een onmisbaar muziekdocument in de verzameling van haar fans en van liefhebbers van de traditionale folksongs. Wij kunnen hier alvast urenlang van genieten en daarbij nostalgisch terugblikken op de voor ons indertijd volledig zorgeloze beginjaren ’70.

(valsam)

 

TRACKLIST
LIVING

Joan Of Arc
Four Strong Winds
Vietnam Love Song
Innisfree (“The Lake Isle Of Innisfree”)
Song For Judith (Open The Door)
All Things Are Quite Silent
Easy Times
Chelsea Morning
Famous Blue Raincoat
Just Like Tom Thumb’s Blues


TRUE STORIES AND OTHER DREAMS

Cook With Honey
So Begins The Task
Fishermen Song
The Dealer (Down And Losin’)
Secret Gardens
Holly Ann
The Hostage
Song For Martin
Ché


JUDITH

The Moon Is A Harsh Mistress
Angel, Spread Your Wings
Houses
The Lovin’ Of The Game
Song For Duke
Send In The Clowns
Salt Of The Earth
Brother, Can You Spare A Dime
City Of New Orleans
I’ll Be Seeing You
Pirate Ships
Born To The Breed

Artiest info
Website  
 

Label: BGO Records

video