WILLARD GRANT CONSPIRACY – UNTETHERED

Het was net alsof de hemel op ons hoofd viel toen we op 12 februari 2017 het overlijden van Robert Fisher vernamen. In het open muzikaal collectief Willard Grant Conspiracy was Robert sinds de oprichting in 1995 zowat de enige constante waarde in het wisselende geheel, dat samen tien studioalbums op zijn palmares heeft. Robert was een indrukwekkende persoonlijkheid, niet enkel door zijn imposante gestalte, maar nog veel meer door zijn diepe, warme baritonstem, waarmee hij zijn donkere songs inkleurde. We waren in 2013 nog diep onder de indruk van zijn passage in de Botanique in Brussel samen met zijn old time bandmate violist David Michael Curry, bij de voorstelling van zijn schitterende album “Ghost Republic”. Het verschrikkelijke nieuws over Robert’s dood kwam dan ook hard aan, niet enkel bij de fans, maar des te meer voor zijn naaste getrouwen, waaronder zijn rechterhand David Michael Curry.

David Michael Curry rechtte echter de schouders toon hij het slechte nieuws vernamen besloot met Robert de opnames die ze samen deden in de periode voor zijn overlijden uit te brengen. Hij trommelde oude samenzweerders op om de laatste loodjes in perfecte vorm te gieten in de studio en het lijstje van artiesten die bereidwillig meewerkten aan dit album is simpelweg indrukwekkend. David Curry wist het bonte gezelschap van Steve Wynn, Jason Victor, Chris Brakow, Pete Sutton, Eric Van Loo, Jonah Sacks, Jonathan Ullman, Pete Sutton, Erich Groat, Michael Tarbox, Peter Weiss, Drew O’Doherty en Sean O’Brien warm te maken voor dit mooie project, dat “Untethered” gedoopt werd.

Het moeten zeer intense en emotionele momenten geweest zijn tijdens de opnames van “Untethered”, dat druppelsgewijs met de gastmuzikanten tot een geheel werd gesmeed. Er heeft altijd een donkere sluier over de muziek van Willard Grant Conspiracy gehangen en ook dit laatste album baadt in duistere sferen. Robert Fisher heeft niet veel meer nodig dan een sobere gitaartokkel en zijn diepdonkere stem om je midscheeps te raken, maar de knappe opbouw en de sublieme instrumentale invulling die al deze artiesten toevoegen, vormen de perfecte accenten, net als een kers op een taart. We worden ook geconfronteerd met de veelzijdigheid die Robert Fisher aan de dag kan leggen. Op de heftige opener “Indigeous Beast”, dat duidelijk verwijst naar het smerige beest dat kanker heet, klinkt Robert boosaardig en verraderlijk en grolt zijn stem als een krakende Tom Waits, geflankeerd door verscheurend elektrische gitaarwerk van Steve Wynn. De opvolger “Do No Harm”gaat een toontje lager in Lou Reed stijl met heerlijk duellerende akoestische en elektrische gitaren, terwijl hij in het fluisterend verhalende “26 Turns” richting Kurt Wagner dwaalt, enkel begeleid door een sobere akoestische gitaartokkel en de snijdende vioolnoten van David Michael Curry. Het tedere liefdeslied “Love you apart” klinkt Willard Grant Conspiracy ten voeten uit, met een romantische noot strijkers, maar ook een vleugje zwarte Vic Chesnutt humor in de licht contradictorische woorden “I wanna eat you alive, I wanna feed you to monsters, I want to love you apart”. Het album kent eveneens drie filmische instrumentals, waaronder het schitterende “All We Have Left”, dat je doet mijmeren op een frontporch bij een zon die de horizon verovert, met violist David Michael Curry in een glansrol, bijgestaan door doordringende cellotonen.

Er valt nog zoveel moois te ontdekken op het veertien nummers tellende “Untethered”, dat nooit één zwak moment kent. Hoe kan een groot artiest als Robert Fisher mooier afscheid nemen van dit aards bestaan dan met zulk een parel van een album, één van zijn beste platen uit zijn rijk gevuld repertoire. “It’s A Perfect Day” zingt Robert in “Chasing Rabits”, en inderdaad, na het beluisteren van “Untethered” is dit het gevoel dat bij ons overheerst, triest om het heengaan van één van onze grote muzikale helden, maar o zo dankbaar voor het mooie afscheidscadeau dat hij ons schonk. Rest in peace Robert.

Yvo Zels

 

Artiest info
Website  
 

label: Loose Records

video