TRONDHEIM JAZZ ORCHESTRA & OLE MORTEN VÅGAN - HAPPY ENDLINGS

Voor zijn twintigste plaat in evenveel jaar, ging het Noorse supergezelschap opnieuw scheep met Ole Morten Vågan, één van de meest gevraagde bassisten die het land rijk is en die hier voor de vierde keer meedoet op een plaat van het TJO. De man is een kei in het componeren van heel uiteenlopende, maar altijd op free jazz gebaseerde, intrigerende stukken, die evenveel inspiratie halen bij Zappa als bij Bernstein, en die, in het geval van deze plaat, zo gebruikt kunnen worden voor de meest diverse filmgenres, op voorwaarde dat die een zekere spanning in zich dragen.

De woordspelingen -de plaat heet bv. “Happy Endlings” en niet “Happy Endings”, wat verwijst naar de wezens die op aarde zullen rondlopen op het moment dat we die helemaal naar de knoppen geholpen zullen hebben- in de titels wijzen op een bijzonder gevoel voor humor, een beetje zwartgalligheid, een dosis sarcasme (“Me Tar Sand, You Jane””, “Far Ago and Long Away”, “Un-Merry-Go-Round”) en voldoende relativiteitszin, om de meest obstinate tegenstander van verrassende muziek, finaal over de streep te trekken.

Dit is muziek, die slechts vaagweg in de geijkte schema’s past, die per sé wil verrassen en dat ook doet., maar tegelijk de hele tijd net dat tikkeltje geheimzinnigheid in zich draagt, die maakt dat je weliswaar wéét dat je verrast zult gaan worden, maar totaal niet welke richting die verrassing zal uitgaan. Resultaat is een plaat van 72 minuten -“Disco Dreams” alleen al duurt ruim 16 minuten- en acht nummers, waar je echt moet gaan voor zitten om ze tenvolle te kunnen proeven. Het TJO staat erom bekend, dat het letterlijk alles kan spelen, wat ze voorgeschoteld krijgen en het lijkt wel alsof Vågan zijn compositiedriften volop heeft uitgespeeld, om die boodschap aan de luisteraar mee te geven. Dit slimme, héél doordachte muziek, geschreven door iemand die het orkest kennelijk zeer goed kent en zich tot doel heeft gesteld dat orkest optimaal te benutten en de excellentie ervan helemaal in de schijnwerpers te stellen.

Voor beginners is dit allerminst geschikt, maar voor wie al wat Nordic Jazz-kilometers op de teller heeft staan, is dit een heerlijke, verrassende, beetje disruptieve plaat, die je met vernieuwde blik laat kijken naar alles wat je tot nu toe gewend was. Dit is, met andere woorden, exact wat jazz hoort te zijn, zij het op nogal doorgedreven manier: je krijgt de ene tik na de andere te verwerken, maar die zijn zacht genoeg om je bij de les te houden. Heel knappe plaat van een absoluut toporkest, met werk van wat stilaan een topcomponist mag genoemd worden.

(Dani Heyvaert)


Artiest info
Website  
 

Label: ODIN
distr.: PIAS

video