BLUE MOOD LABEL MATES – LIVE AT NOTODDEN BLUESFESTIVAL 2017 - VARIOUS ARTISTS

Platen als deze, doen een mens er nog maar eens bij stilstaan, hoe snel het leven voorbijglipt: ruim twintig jaar geleden is het al, dat we, uit het niets, omvergeblazen werden door iets waar we nauwelijks het bestaan van afwisten: Blues uit het Hoge Noorden. Daar was één platenlabel verantwoordelijk voor: “Blue Mood”, dat in 1997 “Stomping Our Feet With Joy” uitbracht, een album waar de bluesprogrammatoren op de radio flink wat tracks uit draaiden, wat dan weer leidde tot een aantal succesvolle tournées van Vidar Busk & His True Believers.

Vorig jaar bestond het label dus twintig jaar en werd een hele dag van het Notodden festival -dat zijn dertigste verjaardag vierde- aan dat jubileum gewijd. Een klein uurtje van wat daar toen te zien en te horen was, wordt nu bijeengebracht op een compilatie, die tegelijk een herinnering wil zijn aan dat feestje én een aantal artiesten, die bij ons nog minder bekend zijn, een lanceerplatform wil bieden.

Dat wil zeggen dat de gevestigde waarden als Kid Andersen en Vidar Busk aanwezig zijn, maar dat ook minder bekende, tot helemaal onbekende muzikanten het plaatje mogen aanvullen. Andersen mag openen met een heel knap “The Bender”, Busk sluit af met zijn pensioennummer “Stompin’ Our Feet with Joy” en doet in het midden van de plaat ook zijn”Lovestruck”, enfin, die van Chuck Willis, die tegelijk de grootste hit was, die Blue Mood ooit scoorde.

Mensen die het label al even volgen, zullen ook de naam van Knut Nordhagen kennen, een oudgediende van Blue Mood, die zijn “Slave To The Rhythm” mag toevoegen en ook Amund Maarud is voor velen geen onbekende. De gitaarmeester is op de plaat aanwezig met “She Loves Me, She Loves Me Not” en vanaf dat punt defileren nog Orbo (“Dead Man Walking”), Nordgarden (Side of the Road”, met de hulp van Andersen en Maarud), Kurt Slevigen (“Look How, Baby” met Arne Fjeld Rasmussen op harmonica) en de frontmannen van The Tiger City Jukes, Knut Eide en Harald Stokke (“Denise”) en zoals het hort op zo’n feestje, wordt de hele meute op het podium gebracht voor de afsluiter, waarbij meteen ook het publiek in de feestelijkheden betrokken wordt.

Leuk sfeertje daar, zo te horen -en te zien, want er is ook een leuke video van gemaakt-, waarvan we nochtans, dwars als we zijn, vooral “Midesijollin” onthouden, de song, die Tor Einar Bekken en Richard Gjems bijdragen. Dat is een bewerking van een oud Fins volkswijsje voor piano en mondharmonica, dat op deze plaat opvalt tussen al het gitaargeweld, ook al omdat het nogal veel gelijkenis vertoont met wat wij kennen als “Gloomy Sunday” van Billie Holliday, maar in wezen een een Hongaars lied was van Reszo Seress. Hiermee wordt een cirkel rond gemaakt, vind ik: de grens tussen blues en folk is sowieso al flinterdun en van Hongarije naar Finland en Noorwegen blijken er ook weinig belemmeringen te zijn voor muziek. Een heel hartelijke gelukwens aan Blue Mood en een aanbeveling aan elk van u, die nog eens een lekker swingende bluesplaat tot zich wil nemen.

(Dani Heyvaert)

 


Tracklist:
01. Kid Andersen: The Bender
02. Knut Nordhagen: Slave To The Rhythm
03. Amund Maarud: She Loves Me She Loves Me Not
04. ORBO: Dead Man Walking
05. Nordgarden: Side Of The Road
06. Vidar Busk: Lovestruck
07. Bekken & Gjems: Midesijolin
08. Knut Eide & Harald Stokke: Denise
09. Kurt Slevigen: Look How Baby
10. Vidar Busk: Stompin’ Our Feet With You

Artiest info
Website  
 

Label: Blue Mood Records

distr.: PIAS

video