THE MUSTANGS - JUST PASSING THROUGH

 

 “ Combining for decades the power and punch of traditional R’n’B with great originals songs… “

Adam Norsworthy (zang, gitaar, keys), Derek Kingaby (harmonica), Jon Bartley (drums) & Ben McKeown (bas), vier muzikanten uit Hampshire in het Zuiden van de UK, begonnen in 2001 met een rock band, The Mustangs. Dat ze in hun opzet slaagden bewezen al de optredens die ze in Engeland en het Noorden van Europa deden, vier Britse Blues Awards nominaties, de reacties van de pers, de verkoop van hun negen albums en de plaatsen die hun nummers in de Britse hitlijsten haalden.

In 2006 tekenden The Mustangs bij het Britse blues label Blues Matters en brachten er hun derde album ‘Split Decision’ uit. De opvolger ‘Nothing Stays the Same’ werd in 2008 “Album of the Year”. In het jaar dat hun vijfde album ‘Cut Loose’ [2010] uitkwam, werd de band tijdens de Blues Awards genomineerd als “Best Band”. “Highwire”, uit hun album ‘Shaman & The Monkey’ [2011], werd genomineerd als “Best Blues Song” en “Yours Sincerely”, één van de originele nummers, uit hun zevende album ‘Speed of Love’ [2013], stond op de tweede plaats in de UK Blues Chart. Het achtste album van de band ‘One Night In The West’ is een live album dat in 2014 tijdens het Swanage Blues Festival opgenomen werd.

‘Just Passing Through’ [2017] is ondertussen al hun negende album. Het werd in het voorbije jaar in de Park Hall Studio’s in Londen opgenomen en bij Trapeze Records uitgebracht. Producers waren Adam Norsworthy, Steve Wright en Wayne Proctor (House of Tone). De dertien nummers die ze opnamen, zijn originele nummers.

Op het album, waar ze de nummers verdelen in groepen, opent ”One Way Ticket” de groep van de eerste zeven tracks die de naam “LOVE” kreeg. Het is een kort ontroerend nummer waarin Adam Norsworthy’s zich zelf op gitaar begeleid en zijn fragile zang weerklank vindt in de samenzang met de andere leden en de slides op zijn akoestische gitaar. Met ”Hiding From the Train” verandert de sfeer en moet Norsworthy, na de intro vocaal sterker uit de hoek komen, om boven de gitaar en het dwingende ritme dat Jon Bartley oplegt uit te komen. Voor het nummer eindigt neemt Derek Kingaby even op harp over en maakt Norsworthy zich klaar voor een sterke finale. Ook na de intro, die lijkt geleend te zijn van George Harrison, ontpopt ”Fingerprints” zich tot een stekelige rock song die door Norworthy’s snijdende gitaar en Kingaby’s onopvallende harp mooi ingekleurd wordt. De ballade ”Beautiful Sleeper” begint aarzelend maar verandert gestaag in een meer poppy deuntje, met alleen Norsworthy’s gitaar, die blijft zoeken naar de blues. In ”Just the Way It Is” vallen in het begin vooral het ritme van Jon Bartley op en daarna de manier waarop Norsworthy op gitaar hierop een antwoord vindt. In de melodieuze Southern rocker ”Because It Is Time” moet Norsworthy vocaal hoog gaan en ook in ”Cry No More” is de zang heel belangrijk. In het nummer, dat het hoofdstuk “Liefde” afsluit, etaleren alle bandleden hun vocale vaardigheden in een korte acapella, die aanleunt bij de oude worksongs uit het Zuiden en het koorgezang in sommige kerken.

De resterende nummers zitten in de groep “LIFE”. Ben McKeown's basgitaar en het ritme van Jon Bartley zijn de basis voor het eerste poppy nummer ”Saturday Night”. Het nummer zou voor The Mustangs in het begin van hun carrière waarschijnlijk een radio-hit geweest zijn. Ook in het rockende ”What Lies Within” zit wat country en ”Vinegar Fly”, dat me even aan de Golden Earring doet denken, klinkt daarna wat harder. Er zit blues (en een bekend repetitief ritme) in ”Save My Soul” dat aan Norsworthy de kans biedt om zijn tekortkomingen te bekijken, die hem beletten om de verlossing te verkrijgen. Het viertal piekt daarna opnieuw met de ballade ”From Somewhere to Nowhere”, waarin sterke vocale harmonieën en een kort gitaarsolo de track bijzonder maken. Voor de afsluiter van de groep “Leven” én het album neemt Norsworthy plaats achter de piano. Het sombere ”How Short the Stay” is, zoals de opener, ook een kort nummer dat uitdooft met ijle klokslagen.

The Mustangs vertegenwoordigen sterk die stijl van de Britse rock, waarin blues een essentieel deel is. In hun muziek is de zang, de harmonieën en het melodieuze samenspel erg belangrijk. Het publiek houdt hier blijkbaar van en polls bevestigen het vertrouwen dat The Mustangs verdienen.

“ The Mustangs strongly represent that style of British rock, in which blues is an essential part. In their music, the vocals, harmonies and melodic interplay is very important. The audience apparently likes this and polls confirm the trust that The Mustangs deserve... “  - esc for www.rootstime.be

Eric Schuurmans

 

Album track list:
LOVE: 01.”One Way Ticket” – 02.”Hiding From the Train” – 03.”Fingerprints” – 04.”Beautiful Sleeper” – 05.”Just the Way It Is” – 06.”Because It Is Time” – 07.”Cry No More” – LIFE: 08.”Saturday Night” – 09.”What Lies Within” – 10.”Vinegar Fly” – 11.”Save My Soul” - 12.”From Somewhere to Nowhere” – 13.”How Short the Stay” – Written by Kingaby / Norsworthy / McKeown ℗ 2017 – Produced by Adam Norsworthy & House of Tone (Wayne Proctor & Steve Wright)

Album line-up:
Adam Norsworthy: vocs, guitars, keys, piano, percussion
Derek Kingaby: blues harp, b-vocs
Jon Bartley: drums, b-vocs
Ben McKeown: bass, b-vocs

Discography THE MUSTANGS:
Just Passing Through [2017] | The Best Of – 2001-2016 [2016] | One Night in the West – Live [2014] | Speed of Love [2013] | Shaman & The Monkey [2011] | Cut Loose [2010] | Nothing Stays the Same [2008] | Split Decision [2006] | Rocking Horse [2004] | Let It Roll [2003] |

 

Artiest info
Website  
 

Label:  Trapeze Records 

video