SKY ORCHID – OCULUS

 

“ To honour Ferenc “Frank” Traknyak (1925-2009) “

Gabriel en Daniel Traknyak spelen al hun leven lang muziek. De twee broers, oorspronkelijk uit Houston, TX, zijn sinds 2015 de vaste leden van de Alt-Rock band Sky Orchid. De naam van de band is afgeleid van een bijna dood ervaring van Ferenc Traknyak, de grootvader van beiden, die ondertussen (op drieëntachtig jarige leeftijd) overleden is. In zijn jeugd leed Ferenc aan TBC, waaraan hij volgens artsen zou sterven. Het lijdende lichaam van Ferenc stierf even, maar gedurende enkele seconden visualiseerde zijn geest een paradijs, waarin zijn pijn onmiddellijk verdween. Een paradijs van groene, weelderige bomen, prachtige fluitende vogels en dieren, die renden in de velden. Ferenc vertoefde in een land waar hij de koele bries op zijn gezicht kon voelen en waar rivieren in valleien met sappig fruit stroomden en, verleidelijke bloemen zoals orchideeën bloeiden. Ferenc voelde even de ware gelukzaligheid. Ter ere van Ferenc Traknyak, een groot vrijheidsstrijder die in de Hongaarse revolutie van 1956 vocht tegen het communisme, heet de band Sky Orchid.

Sky Orchid werkt sinds 2016 samen met Kitelines Music Production, die hen helpt hun muziek te promoten, bij opnames en bij het organiseren van optredens.

‘Oculus’ is het debuut studio album van Sky Orchid en het resultaat van het samenvoegen van twee eerder in 2017 uitgebrachte EP’s (‘Oculus Vol1&2’). Gezien er toen slechts twee leden in de band waren, speelt Gabriel Traknyak de lead gitaar, ritme gitaar, bas en zingt hij. Daniel Traknyak schrijft ook mee aan de nummers en speelt de percussie (drums, bongo's, tamboerijn, maracas, enz.). Dit is slechts het algemene proces. Het schrijfproces voor elk nummer is echter anders en specifieker.

De nummers werden (met veel oog voor details, structuren en perfectie) geschreven in de voorbije jaren. Inhoudelijk gaan ze over persoonlijke en meestal intense ervaringen. De opnames van de tien tracks gebeurden in hun thuisstudio, het mixen en afwerken werd in Kansas City gedaan, door Chuck Chapman Recording & Mastering.

‘Oculus’ opent met “The River”. Het is een nummer waarin je de passie voelt. De geleidelijk stijgende intensiteit ervan is betoverend en bevredigend. Het contrast in de overige nummers op het album varieert van subtiel (“In the Fire”), ontspannend (“Wildfire” & “Take It All”) tot dramatische refreinen (“Breathe Easy”) en epische gitaarsolo's (“Yesterday” & “Fortify”).

Met ‘Oculus’ geeft Sky Orchid een eigen draai aan het begrip Alt-Rock. Hun kijk op alternatieve muziek is energiek en levendig, zo hedendaags en af, dat het resultaat uitstekend werkt. Momenteel werken de broers Traknyak aan hun tweede studio album. Het zal ‘Paradise in Limbo’ heten. Check voor meer info én/of alle tourdata de website van de band!

Eric Schuurmans

 

 

Album track list:
01.”The River”* – 02.”Sneakers”** – 03.”In the Fire (Pt.1)”* – 04.”Wildfire”* – 05.”I’ll Stop the World (Pt.2)”* – 06.”Lex”** – 07.”Breathe Easy”* – 08.”Take it All”** – 09.”Yesterday”** – 10.”Fortify”** – Music/Lyrics by Gabriel & Daniel Traknyak ℗ 2017 – Produced by Rob Rebeck

Album line-up:
Gabriel Traknyak: vocs, guitars, bass, keys
Daniel Traknyak: drums & percussion

Discography SKY ORCHID:
Paradise in Limbo [?] | Oculus [2017] | “Apache” (single) [11/17] | Recovery: A Benefit Album for Houston (Various Artists) feat. Sky Rochid “Ain’t No Sunshine” [09/17] | Oculus Vol. 2** (EP,5#) [06/17] | Oculus Vol. 1* (EP,5#) [04/17] | Horizons by Source Act, feat. Sky Orchid (“Isolation”) [2015]

 

 

 

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Kitelines Music, LLC

video

 

Daniel & Gabriel Traknyak