ADAM STRUG - LESNY BOZEK

Bij ons compleet onbekend, tenzij bij een paar echte folkfreaks, maar in Polen een heuse grote naam, is die van Adam Strug, een meneer, die er zowat in zijn eentje in geslaagd is de Poolse volksmuziek naar een niveau te tillen dat de lokale cafés overstijgt en zich daarenboven niet beperkt tot de eigen streek. Noem Strug gerust de archivaris van de Poolse volksmuziek, zoals wij hier Wannes Vandevelde hadden, zonder dat je overdrijft.

De man maakte in de voorbije vijgentwintig jaar zo’n twintig platen met traditioneel materiaal, hij schreef muziek voor theaterstukken en soundtracks voor speelfilms en documentaires en met deze “Lesny Bozek” -dat betekent zoiets als “Bosgod”- is hij aan zijn vierde plaat onder eigen naam en met eigen materiaal toe. Met “eigen materiaal” bedoel ik dan nummers, die hij helemaal zelf schreef of gedichten van bekende Polen, die hij van muziek voorzag.

Op deze CD brengt hij veertien songs, begeleid door een uitgebreide band, waarin naast zijn eigen accordeon, ook gitaar en percussie voorhanden zijn, naast de verwachte trompet, tuba en klarinet. Samen vormen ze een gezelschap van negen muzikanten, die, met veel respect voor de traditie, de Poolse muziek de eenentwintigste eeuw trachten binnen te loodsen. Daar slagen ze wonderwel in en, al begrijp ik geen gebenedijde jota van wat Adam zingt, ik kon deze plaat moeiteloos meerdere keren beluisteren en er zelfs van genieten.

Dat komt ondermeer omdat Strug allerminst stug vasthoudt aan de gekende formules, maar integendeel zijn horizon zeer breed uittekent en op gezette tijden dus ook muziekvormen uit het Midden Oosten toelaat, zoals bv. in het prachtige “Zloty”. Het trage walsje “Puscila Po Stole” kan, wat mij betreft, model staan voor de hele plaat, omdat je er het volledige gamma van klanken en instrumenten in aantreft, waarvan Adam Strug zich voor deze plaat bedient. Voor mij was deze plaat een eerste kennismaking met deze kerel, maar ze heeft alvast tot gevolg gehad, dat ik mij voorneem om heel binnenkort op zoek te gaan naar meer werk van deze ongemeen boeiend klinkende zanger.

(Dani Heyvaert)

 


Artiest info
Website  
 

label : Unzipped Fly Records
distr.: Xango

video